De kinderen der duisternis zijn dikwijls werkzamer en ijveriger dan de kinderen des lichts. Zie de Socialisten hoe zij ijveren en werken: met niets begonnen zijn zij reeds aan het hoofd van belangrijke werkhuizen en kapitalen, en nu zij de macht van het geld bezitten, wordt hun invloed grooter en grooter. Helsche ijver! in Gent hebben zij thans de zielomkooping en de lijkopkooping ingericht, aan ieder huisgezien dat een zijner leden laat sterven zonder priester en begraven zonder de zegeningen der kerk, bieden zij eene premie aan van fr. 100,00, benevens zij zich met alle kosten van begraving belasten.
IJver tegen ijver, werkzaamheid tegen werkzaamheid moet er gesteld worden. De verschillige standen moeten verbroederen en zonder de taal van het volk te gebruiken is er geene verbroedering mogelijk.
De volgende heeren zijn tot leden van het inrichtingskomiteit gekozen: Arthur Verhaegen, graaf P. de Hemptinne, H. De Baets, Eug. Dugniolle, G. Cooreman, F. de Smet de Naeyer, A. Goddyn, V. Casier, J. Casier, L. Nève, E. Solvyns, E. Vermeulen de Mianoye, Baron A. de 't Serclaes, Baron A. della Faille, D. Kervyn de Meerendree, A. Claeys, Fr. De Potter, E. Goethals, Th. Léger, A. Siffer, A. Solvyns, W. Verspeyen, J. Delfosse, P. De Buck, G. Brielman, J. Peynaert, R. Rooms, L. Pardoen, de senators Casier en Lammens, de volksvertegenwoordigers Baron van der Bruggen en A. Vercruyssen, de hoogleeraars Nossent, Boucqué en Van den Heuvel, de Kanunnikken Verschueren, Boddaert, Janssens en Stillemans, de priesters Du Song, Van de Fonteyne en Van Wesemael.
Davidsfonds. - Op Donderdag 7 Maart, heeft M. Naert, provinciale Bouwmeester van West-Vlaanderen eene merkwaardige voordracht gehouden in het Brugsche Davidsfonds over hetgeen de Fransche omwentelaars met onze Vlaamsche kunstschatten gedaan hebben. Op de lijst der voordrachten vonden wij nog voor 21 Maart M. Witteryck, 28 Maart M. Verhoef, 11 April M. Bouchout en 25 April M. Standaert. - Rond den Heerd schrijft in nummer van 26 Maart dat Het Belfort nooit iets van de belangrijke feesten van het Brugsche Davidsfonds wil drukken... dat is verkeerd beschuldigd, want ons tijdschrift begeert niets liever dan omstandige verslagen te mogen geven van de feesten der afdeelingen en inzonderheid van die van Brugge, omdat wij weten dat die afdeeling werkzaam en bloeiend is en dat hetgeen daar geschiedt altijd puik en wetenswaardig is. Doch, pour faire un civet.... en om een verslag te kunnen drukken moet men er toch een ontvangen. Dat Het Belfort de programmas en prospectussen en uitnoodigingen telkens zou ontvangen, dat is insgelijks benevens de waarheid, wij verklaren rechtzinnig en in gemoede nooit iets van dien aard uit Brugge ontvangen te hebben. Na dezen échange de vues