Monseigneur Bracq.
Zondag 17 Juni, is in zijn bisschoppelijk paleis overleden, rijk in deugden en in jaren, Z.D.H. Henricus-Franciscus Bracq, XXIIste Bisschop van Gent.
Geboren te Gent, den 16 Februari 1804, begon hij zijne studiën in het Sinte-Barbara college alhier en voltrok ze te Aalst onder de richting van den eerw, heer Van Crombrugghe, welke later in het Nationaal congres plaats nam. Den 2 Augustus 1827, werd hij priester gewijd te Mechelen; hij deed dienst als coadjutor in de St-Martenskerk zijner stad; het Seminarie gesloten zijnde onderwees hij ten zijnent eenige levieten, tot dat, na 1830, op 26 jarigen leeftijd, hij bepaald professor van Schriftuur benoemd werd in het Seminarie van Gent. In 1864 volgde hij op aan Monseigneur Delebecque, op den Bisschoppelijken zetel van Gent.
Gewetensvol en met nauwgezetheid al de plichten en lasten van zijn zwaar en moeielijk ambt vervullende was Mgr Bracq toch eerst en vooral een man van studie, van gebed en van afgetrokkenheid. Aan den ijver van den apostel voegde hij het stille en strenge leven van den kluizenaar. Te Rome, bij het concilie die de onfaalbaarheid der Pauzen uitriep, stond hij gekend onder den naam van episcopus orans, de biddende Bisschop.
Onder Vlaamsch opzicht is onze zaak den afgestorven Bisschop zeker dankbaarheid verschuldigd. Hij was de eerste onder de hooge geestelijkheid die, om wille der eenheid, de officiëele Vlaamsche spelling aannam. Vlaamsch van harte en Vlaamsch van zeden, gebruikte hij de moedertaal overal waar het hem mogelijk was; zijn omgang en zijn schrijven waren Vlaamsch, zijne bevelbrieven waren steeds in het Vlaamsch opgesteld, en de brieven welke hij, tweede Franciscus Van Sales, voor de kloosterzusters uitgaf, waren Vlaamsch. De Godsdienstige Week van Vlaanderen bevatte wekelijks onderscheidene artikels van zijne goed besneden pen.
Mgr Bracq was een echt Vlaamsche Bisschop, ook was het met recht en reden dat de zeer eerw. heer Kanunnik Stillemans, zijne merkwaardige lijkrede in het Vlaamsch uitsprak.
Aan een Vlaamschen Bisschop volgt een ander Vlaamsche Bisschop op. In Zijne Hoogwaardigheid Monseigneur Lambrecht, begroeten de Vlamingen met liefde eenen Vlaamschgezinden kerkvoogd, den kundigen schrijver van Verklaring van den Mechelschen Catechismus, en eenen Vlaamschen redenaar door iedereen geroemd en bemind.