gaven de twaalf beelden der vijf bedrijven reeds afwisseling en - technische problemen genoeg. De oplossing voor de tooneelschikking is gevonden in een simultaan decor, architectonischen bouw, neutraal van toon en lijn, op het vóórtooneel, terwijl een wisselend aanwijzend decoratief op het achtertooneel de buitenscènes voldoende illustreerde. Ook in kleedmg en requisieten was niet naar historische juistheid gezocht, doch getracht door kleur en aangifte de gewenschte sfeer te scheppen. De tooneelschikker mag de doorzetting van zijn systeem aesthetisch geslaagd achten; een evenwichtige tooneelverdeeling, warmen toon en fraaie lijn wist hij te verkrijgen en, in zooverre de technische hem ten dienste staande middelen het toelieten, had hij nu en dan zeer verdienstelijk de tooneelmatige moeielijkheden van zijn schikking opgelost.
De krachten zelf mogen buiten bespreking blijven, omdat de wisselvalligheid van het beperkte menschenmateriaal den leider hier voor een gedwongen keuze zet. Alleen zij hier de opmerking gemaakt, dat het begrip van en de eerbied voor den tekst velen beroepsspelers tot voorbeeld kunnen worden gesteld. Het is zeer jammer dat deze pogingen uit den aard der zaak tot een kleinen, besloten kring beperkt blijven, want in tegenstelling met de vele minderwaardige pogingen op Roomsch-tooneelgebied in de laatste tijden geleverd, zou men uit het werk van Prof. Knaapen kunnen leeren wat met kennis en toewijding te bereiken valt.
Behalve te Valkenburg voert Vincent Berghegge ook de directie van de openluchtspelen te Heemstede, waar een ‘spel van haat en liefde’: ‘Kaïn’, door Dr. Jozef Crets geschreven, zijn eerste opvoeringen beleeft. De speelplaats, gelegen in het prachtige wandelbosch ‘Groenendaal’, een heerlijk oord, nog niet verdagjesmenscht, heeft veel aantrekkelijks en is voor het vertoonde dichtwerk geschikt gemaakt.
Het werk zelf is knap van constructie en heeft goed gevonden passages; zoo b.v. wanneer Satan het geheim van dood en moord aan Kaïn onthult. Jammer dat een téveel aan uitbundige lyriek de groote lijn van dit drama kennelijk verzwakt en daardoor dit korte spel soms lang doet schijnen. De prologus, in navolging der klassieken als inleider optredend, geeft een beschrijving van het Paradijs, 's menschen val en de gevolgen daarvan. Deze proloog is zeer omvangrijk en daar de auteur zelf, in plaats van hiervoor een beroepsacteur te kiezen, gemeend heeft als prologant te moeten optreden, ontstaat er een mengsel van eentonigheid en weekheid, dat den indruk schaadt.