Tooneel
‘Sint Franciscus gebarenspel’ van Antoon Molkenboer.
Tooneelbeschouwing.
NA de hier gepubliceerde artikelen over Ruttens verzen en de muziek van Averkamp, vraagt de Redactie ons een enkel woord over de tooneelmatige zijde van deze opvoering. Ter inleiding eerst een terugblik op het ontstaan van dit spel.
Met medewerking van Dr. Felix Rutten, tekst en verzen, Ant. Averkamp, muziek, Ant. Verheyen, spelregie en Lili Green, dansregie, heeft Antoon Molkenboer, ontwerper van scenario, decors en costumes, de Nederlandsche mimischekunst met een nieuw werk verrijkt.
Een woord van lof voor het volbrengen van zijn grootsche taak zij hier Molkenboer op de allereerste plaats gebracht, want de verzorging dezer zestien tafereelen, waarin gezamentlijk 250 spelenden optreden, is een arbeid waarvoor wij eerbied moeten hebben. Het is niet eenvoudig in een land als het onze genoegzaam belangstelling te wekken, daadwerkelijke belangstelling, die het verwezenlijken van groot opgezette plannen mogelijk maakt. Geheel door eigen, onvermoeid werken heeft de decoratieve kunstenaar deze uitvoering tot stand weten te brengen. Op verschillende plaatsen zijn lezingen ter voorbereiding van het schouwspel gehouden, een eere-comité van honderd-en-achttien leden is samengesteld, twee-honderd-en-vijftig amateurs zijn voor medewerking gewonnen; dat alles getuigt van noesten arbeid en groot doorzettingsvermogen en is reeds op zich zelf in onzen slappen tijd een woord van hulde waard!
Toen wij hier te Amsterdam de lezing bijwoonden, die Antoon Molkenboer voor de leden van het Ned. Tooneelverbond hield, bewonderden wij zijn ontwerpen voor de verschillende tafereelen van zijn spel, doch er maakte zich bij het bezien van deze geprojecteerde teekeningen een gevoel