- Dat lekker eten kort de tijd, zegt zeer wijs een buurman.
- Vliegen is soms erg eentonig, verklaart mij een directeur van het vliegwezen, die in het verre Oosten de mogelijkheid gaat onderzoeken om nieuwe lijnen te exploiteren. Maar, voegt hij eraan toe, ik verveel mij nooit, want ik voer altijd boeiende gesprekken met luchtreizigers.
Ook daarboven, zoals beneden, valt altijd de verveling te verslaan. ‘Les malheurs de l'homme proviennent du fait qu'il ne lui suffit pas de contempler l'univers le plus émerveillant.’ Wij weten het wel. Over enkele decennia of fragmenten van eeuwen zal de mens het avontuur beleven, eenmaal alle continenten ontdekt en in zijn gewoongoed ingeschakeld, zich tussen de melkwegsterren te bewegen. Een stuk van de oneindigheid zal hem haar geheimen onthullen. Gauw zal hij er aan wennen. Gauw zal hij naar middelen uitzien om tussen Sirius en Saturnus de verveling te keren.
Die grote, blinkende metalen vogel, die ons van continent tot continent brengt in enkele eindeloos lijkende uren, beantwoordt aan ons stil verlangen ons zelf te overtreffen. Hij verplicht ons bergen en wolken in andere verschijning te zien. Hij onthult ons ook een zonderlinge ontgoocheling. Dat oerwoud in de buurt van Stan? Van daarboven gezien is het dus maar dat? Wat grauw cementcrépi op een effen, korstige aarde? Zowat de geografische maketten uit onze schooltijd, met de Kongostroom als een onbeduidende kronkellijn?
Geheel het leven, geheel het werk van Saint-Exupéry krijgt plotseling voor mij een weldoende betekenis. Hij heeft altijd tegen een menselijke kleinheid en vulgariteit gerebelleerd. Eenvoudig, maar toch verlangend zich zelf te overstijgen, behoorde hij tot de pioniers van de luchtvaart, die zich voor het eerst maten met oceanen en stormen, - die een nieuwe dimensie aan het leven toevoegde. Het is goed de pionier van iets groots en openbarends te zijn. De mens heeft aan zijn kleinheid niet genoeg. Ja, hij doet er goed aan zich in te schakelen in een creatief werk, arme dienaar te zijn van een nieuw rijk, morgen aalmoezenier van het rijk der sferen.
Maar zie nu die ontroerde terugkeer van Saint-Exupéry op zijn groot avontuur. Het komt er op aan in harmonie te blijven met al wat naar menselijke maat in het hart der mensen ligt. Kort vóór zijn dood-in-de-plicht, op commando-vlucht, schrijft hij dat soort testament. Die duizenden kilometer in de lucht? Zij hebben geen zin, als men niet erkent dat het ware leven ook nog zijn schoonste zin belijdt in het eenvoudig schaap op de graskant, in dat goede vertrouwde van het dorp, waarin men alle heldendom terzijde legt en eenstemmig is met een ander hart, met de timmerman, de smid, de bakker.
Ik cirkelde boven Stan. Ik stond beneden. Vriendelijke onbekenden drukten mij de hand. De graskant was groen. De palmen stonden er Bijbeliaans eenvoudig en vertrouwd. Een terras bood koelte en gezellige gesprekken. Dit is een land om van te houden. Saint-Exupéry, dit is een harde wereld, met mensen die het soms hard hebben. Maar de geringste harmonie met hen is het grootste vizioen op de Alpen en de wolken waard. En achter hen staat het geheim van de zwarte man, die donkere broer.
Maurice Roelants.