het de ingeving van de pottenbakster die de vormeloze en statische grondstof tot duurzaam kunstwerk zal verheffen, kunstwerk bezield door scheppende kracht door vorm en kleuren uitgedrukt.
Het eerste stadium voor het maken van het vaatwerk bij de Ba-Teke zou men mogen noemen het stadium van het ‘vormafdrukken’. De pottenbakster gebruikt inderdaad een oude pot of een steen waarop zij de grondstof openstrijkt. Zo bekomt zij de basis van haar pot. Dan met behulp van een puntig stokje maakt zij de boord rondom gelijk alvorens de bekomen potbasis van het model afgenomen wordt.
Daarop volgt het drogen in de schaduw. Het drogen moet langzaam gebeuren en dikwijls duurt het enkele dagen alvorens zij de pot terug in handen neemt. Intussen werkt zij voort aan aardewerk dat reeds verder gevorderd was.
Het derde stadium bestaat in het bewerken van het overige gedeelte van de pot. Maar hier hebben wij niet meer te doen met het afdrukken op een vorm. Men doet nu beroep op de techniek die bestaat in het over en op elkaar leggen van klei-worsten die daarna tussen de vingers worden platgedrukt en effen gemaakt met een stukje hout. Om aan de pot een gladde oppervlakte te geven wordt zij dan met een plankje bestreken dat vooraf in het water gedompeld werd.
Na enkele dagen drogen wordt dan overgegaan tot het versieren van het vaatwerk. Bij de Ba-Teke is de versiering vrij eenvoudig; dikwijls beperkt zij zich tot enkele evenwijdige rode lijnen of zeer elementaire inkervingen. De schoonheid van het vaatwerk berust hier meer in de vorm dan in de versiering.
De laatste en trouwens een van de meest zorg vragende behandelingen is deze van het bakken. De kleinste onoplettendheid of het geringste ongeluk kan het werk van enkele dagen vernietigen.
Het bakken gebeurt op een open vuur en duurt drie à vier uren terwijl het vuur aangewakkerd wordt door gedroogd gras en hout.
In sommige gevallen treft men vaatwerk aan met zwarte vlekken. Deze zijn te wijten aan het contact van de pot met een brandend blok hout die het vaatwerk op deze plaats verkoolt. Deze vlekken zijn echter dikwijls sierlijk.
Maar de economische noodwendigheden hebben dat schilderachtig aspect van de omstreken van Leopoldstad doen verdwijnen en Kingabwa is tegenwoordig door allerlei werktuigen en bouwmateriaal overrompeld. Leopoldstad moet uitbreiden ten nadele van deze eenvoudige locale industrie. De oude Ba-Teke hebben zich bij hun stamgenoten van Brazzaville teruggetrokken terwijl de jongere generatie zich in het nieuwe dorp voor inboorlingen te Leopoldstad gevestigd hebben.
Toch zal het pottenbakken bij de Ba-Teke niet helemaal verdwijnen, vermits deze nijverheid zich nu in Brazzaville en in het nieuwe dorp van Leopoldstad voortzet.
Jean VANDEN BOSSCHE.