van de eigenaar en dat ze meestal ook niet regelmatig bijgehouden worden. Uiteraard is de uitstraling dezer boekenverzamelingen ook beperkt.
Wat de boekhandels in Kongo betreft mogen we zeggen dat er - althans in de grote centra - sedert enkele tijd wat verbetering is ingetreden, zowel wat betreft hun bevoorrading als de spoed waarmee zij nieuwe werken te koop aanbieden. Als Vlaming moeten we evenwel betreuren dat de Kongolese boekenmarkt de Vlaamse en Nederlandse letterkundige productie omzeggens totaal negeert of niet kent. In veel gevallen concentreert de boekhandel zich dan nog op goedkope vertalingen van weinig hoogstaande volksliteratuur van Hans en Courths Mahler of succesboeken van Cronin, Frank Slaughter e.a. Uiterst zelden vindt men in onze Kongolese boekhandels werk van Elschot, Marnix Gijsen, Brulez, Roelants, Walschap, Streuvels, Claes en Timmermans, om maar enkel bij de gevestigde auteurs te blijven. De Vlaamse jongeren en de hoofdvertegenwoordigers der Noord-Nederlandse letterkunde zijn practisch onbekend, en dan ook in feite niet op de Kongolese boekenmarkt vertegenwoordigd.
In de openbare en vrije leesbibliotheken is de toestand - enkele lofwaardige pogingen niet te na gesproken - dezelfde, althans wat betreft de Vlaamse en Nederlandse literatuur. Reeds het aantal leesbibliotheken in Kongo is gering. Men vindt ze in de grote centra en in sommige missieposten. Men staat werkelijk versteld bij de bestaande wanverhouding tussen het aantal bibliotheken in België en Kongo. België telt volgens recente statistieken meer dan twee duizend openbare boekerijen; Kongo 23, Ruanda-Urundi 3, terwijl Kongo nog zes vrije maar gesubsidieerde bibliotheken telt.
We geven graag toe dat de Europese bevolking minder talrijk is in Kongo dan in België, maar de behoeften zijn er even groot, en de andere kultuurmogelijkheden veel geringer.
In de meeste gevallen beschikken deze boekerijen ook over geen gespecialiseerde krachten, en moet de leiding ervan toevertrouwd worden aan weliswaar bereidwillige elementen, die er zich gratis of tegen minieme vergoeding tijdens hun vrije tijd willen mee bezig houden. Maar ook hen ontbreekt het doorgaans aan goede verantwoorde voorlichting en de vereiste vakkennis. Zelfs in de beste gevallen ontbreken de nodige fondsen om de verschillende openbare en vrije bibliotheken up-to-date en op peil te houden. Een gelukkige invloed gaat sedert een paar jaar uit van de Archief- en Bibliotheekdienst van het Gouvernement-Generaal die door subsidiëring en het verstrekken van bibliotheconomische leiding en voorlichting de bestaande boekerijen hulp en leiding verschaft.
Er moet in Kongo echter meer propaganda gemaakt worden voor het goede boek, en dat op een gecoördineerde wijze. Sedert meer dan een jaar is Radio Belgisch-Kongo van wal gestoken met een maandelijks boekenpraatje waarin stelselmatig wordt gewezen op waardevolle nieuwe uitgaven; de literaire en artistieke bladen en tijdschriften als ‘Band’, ‘Raf’ en