Een verrassend koloniaal Schilder:
Mevrouw S. Burniaux-Neouze
IEDEREEN weet dat Kongo geen gebrek lijdt aan kunstschilders, maar iedereen weet ook dat de kwaliteit hier vaak geen gelijke tred houdt met de kwantiteit. En toch zijn er in Kongo schilders die elk land eer zouden aandoen, schilders over wie men echter doorgaans minder praat en schrijft dan over de anderen. Tot deze kleine schare behoort mijns insziens Mevrouw S. Burniaux-Neouze, echtgenote van een koloniaal magistraat die van 13 tot 17 Mei jl. te Elisabethstad een reeks doeken heeft tentoongesteld.
Vroeger heb ik gedacht dat om de een of de andere onbegrijpelijke reden de vrouwen ongeschikt waren voor het schildersvak. In Afrika ben ik evenwel dienaangaande tot betere inzichten gekomen. Irma Stern en Maggie Laubser behoren tot de belangrijkste schilders van Zuid-Afrika en C. Burniaux-Neouze is ongetwijfeld een onzer beste koloniale kunstenaars.
Een onverwachte verschijning, rijk aan verrassingen, deze kunstenaars!
Haar werken hebben niets vrouwelijks om het lijf, zij zijn uitingen van een mannelijke om niet te zeggen manhaftige vormingswil. De zin voor het constructieve is bij deze vrouw feller ontwikkeld dan de taal der kleuren. Bij de meeste vrouwelijke schilders is het andersom. Haar minst geslaagde doeken zijn dan ook vermoedelijk haar bloemstukken en sommige ‘natuurgetrouwe’ landschappen. Voor haar ‘Protea's’ maak ik evenwel een uitzondering: het geldt hier geen bloemstukken in de eigenlijke zin des woords, maar een grillig geheel van lijnen en vormen dat vrij abstract aandoet, al blijft het dan ook figuratief. Men besluite hieruit niet dat ik een voorkeur zou hebben voor abstracte kunst, maar alleen dat Mevrouw Burniaux-Neouze zin heeft voor zuivere plastische waarden en weinig of geen zin voor het z.g. schilderachtige en sentimentele.
Een tweede verrassend aspect van de kunst van Mevrouw Burniaux-Neouze is wat ik het Vlaamse karakter harer scheppingen zou willen noemen. Dit is verrassend omdat deze kunstenares uit Frankrijk stamt, aldaar haar artistieke opleiding genoot, en voor zover ik meen te weten geen rechtstreeks contact gehad heeft met Vlaanderen buiten de allerjongste tijd toen ze Floris Jesjers ontmoette voor wie zij een diepe bewondering aan de dag legt.