Streeft herhalve de kunst van Peire geen doel na dat het menselijk kunnen te boven gaat, en zal op haar binnen afzienbare tijd niet fataal de leuze van toepassing zijn: ‘Chassez le naturel, il revient au galop’?
U ziet, mijn critiek treft minder het werk van Peire zelf dan wel de richting in de moderne kunst waaraan hij schatplichtig is. Op de schilder Peire zelf weet ik geen critiek uit te brengen; ik kan hem slechts zijn vaardigheid en zijn plastisch aanvoelen benijden.
Om elk misverstand te vermijden wil ik evenwel aan deze beschouwingen nog iets toevoegen: het is mijns inziens wel duidelijk dat mijn critiek niet de moderne kunst als dusdanig treft, maar alleen haar streven naar zuiverabstracte waarden en dit dan alleen nog omdat ik er diep van overtuigd ben dat er voor die richting slechts twee wegen openstaan:
Primo: een nieuw academisme, ditmaal een abstract academisme, een academisme van zuivere lijnen en kleuren dat eenmaal aanvaard even rampspoedig zou zijn voor de artistieke ontwikkeling als het ‘realistische’ academisme dat nu God zij dank van zijn geusurpeerde troon is neergehaald.
Secundo: het aanvaarden en verheerlijken van het NIET. ‘Le néant seul est pur.’ Ik denk aan de dichter uit de film ‘Orphée’ van Jean Cocteau die de uitgever een verzenbundel komt voorleggen met slechts witte onbeschreven bladen. De titel luidde: ‘Nu’. Naakter kon het inderdaad niet. Wat zullen evenwel de verdedigers der abstracte kunst zeggen wanneer een schilder een wit onaangeraakt doek zou ten toon stellen onder het motto: ‘De reinheid van het Niet’?
Deze schilder zal Peire niet zijn en het zal ook geen Vlaming zijn, wellicht zal het niemand zijn. Ik haal deze gekke hypothese slechts aan om duidelijk te maken waar men mijns inziens fataal moet belanden wanneer men de laatste gevolgtrekkingen haalt uit de door sommige moderne kunstenaars en critici gehuldigde praemissen.
Wat moeten onze jonge schilders dan doen, hoor ik iemand vragen, die het God zij dank vertikken zich te laten leiden door de plompe smakeloosheid van een verburgerlijkte maatschappij?
Wel, heel eenvoudig, werken los van elke theorie, met hun geweten en hun hart als enige leiders.
Van Gogh heeft het ons voorgedaan, en ziet... Toen onlangs in Amerika's hoofdstad de werken van deze missionaris - dat was hij zijn leven lang - tentoongesteld werden heeft men gedurende weken urenlang staan aanschuiven.
Non jam frustra doces, Vincent! Uw licht staat niet langer onder de korenmaat waaronder misdadige handen het uw leven lang verborgen hielden. Ik verwacht hetzelfde van Luc Peire!
E. Roos