Willem Wilmink
In memoriam
Volgens uitgever Vic van de Reijt had destijds Willem Wilmink als Dichter des Vaderlands gekozen moeten worden en niet Gerrit Komrij: ‘Niemand heeft zo veel mooie liedjes geschreven als hij’, aldus Van de Reijt. Wilmink werd dan ook met recht ‘de liedjesdichter van Nederland’ genoemd. Zaterdag 2 augustus 2003 overleed hij op 66-jarige leeftijd in zijn woon- en geboorteplaats Enschede.
Wilmink was de dichter van de liedtekst van Herman van Veens succesnummer ‘Hilversum 3’. Hij schreef teksten voor Sesamstraat, Klokhuis en de Stratenmaker op Zeeshow. En hij schreef poëzie. Zelf maakte Willem Wilmink geen onderscheid tussen zijn serieuze poëzie en zijn andere werk, zoals hij ook het onderscheid dat de literatuurwetenschap maakt tussen bijvoorbeeld de Mei van Gorter en een lied van Willy Alberti, als onzinnig afdeed. Helder schrijven, daar was het hem om te doen. Als dichter debuteerde Wilmink in 1966 met ‘Brief van een Verkademeisje’.
Zijn terugkeer in de jaren negentig naar zijn geboorteplaats Enschede leidde tot de bundel Javastraat, waarin hij een reis door zijn jeugdherinneringen maakt. Ook in Waar komt dat kind vandaan? (2001), dat Wilmink ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag schreef, staat Wilminks jeugd centraal. (HL)
't Is een glasheldere herinnering:
vaders vader in de deuropening
met aan de hand het prachtige cadeau
voor mijn tweede verjaardag: een trapauto
zo stoer en mooi, een sieraad voor de buurt.
Geen andere auto heb ik ooit bestuurd.
Die opa stierf nog in datzelfde jaar.
Ik zie hem staan. Maar is het wel echt waar?
25 oktober 1938
Uit: Willem Wilmink, Waar komt dat kind vandaan?
Bert Bakker, Amsterdam, 2001.