Claes Varia
Ter gelegenheid van het verschijnen van:
1. | - ‘HET WERK VAN ERNEST CLAES’ door Louis Sourie, Boekuil en Karveeluitgaven - Antwerpen. |
2. | - ‘ERNEST CLAES’ door Armand Boni, Uitgave Davidsfonds Leuven. |
Vlaanderen ontwaakt! Ons land eert zijn groten. Weliswaar stierf August Vermeylen twee jaar geleden en verscheen er, tot op heden, nog geen enkel omvangrijk essay over deze auteur in onze taal, maar wat geeft dat, er is immers tegenwoordig meer vraag in onze boekhandels naar ‘DE WITTE’ dan naar ‘DE WANDELENDE JOOD’ en daarom is het ook veel belangrijker Ernest te loven dan de levenswekker van ‘VAN NU EN STRAKS’. Daarbij Vermeylen kan misschien wel een belangrijk schrijver zijn, hij is en blijft een plat-bij-de-grondse materialist, terwijl Ernest Claes ons in zijn boeken voert tot de toppen van de Christelijke mystiek.
Ziedaar, waarde lezer, zo ben ik goed op weg om in de gratie te komen van de Heer Armand Boni, de auteur van de nieuwe loflitanie van Sinte Claes.
Het werk van het Zichemse genie is feilloos, diep menselijk, de vele kwaliteiten van zijn oeuvre maken ‘zijn verschijning representatief, (bieden) hem de kroon aan van de akademische onsterfelijkheid.’ (blz. 190)
Wij, jongeren, scribenten-van-niemendal, zullen het niet wagen één opmerking te maken op het proza van de ‘geniale artist, de originele kunstenaar, de begenadigde harpenaar’ (blz. 191), want anders krijgen wij de banbliksem van zijn biograaf naar het hoofd. Nietwaar, mijnheer Monteyne, u weet er van mee te spreken?
* * *
Alle gekheid op een stokje. Kijken wij eens heel ernstig naar het boek van Armand Boni.
Wat brengt het ons? Een gemoedelijk praatje over duizend en één dingen die van dicht of van verre met Ernest Claes verband houden.
Het boeit ons bitter weinig, ook al is het heel prettig verteld, want - het dient gezegd - Boni kan vertellen. Zijn heel degelijke jeugdboeken (o.a. De Jonge Edison, waaraan wij veel genoegen beleefden) hebben ons dit reeds vroeger bewezen.
Het boeit ons niet omdat de vele anekdoten te onbelangrijk of te persoonlijk zijn om onze interesse op te wekken.