Anderzijds kan men opgetogen zijn over het integraal oeuvre van bv. Rembrandt omdat men bij hem juist die flitsen vindt die beantwoorden aan uw eigen conceptie en die de vereiste toetsen van uw esthetisch vermogen aanslaan om u in verrukking te brengen.
Doch deze onverholen bewondering sluit niet uit dat ge kunt begrijpen (en ik wil op dit woord nadruk leggen) dat iemand anders ditzelfde gevoel heeft voor bv. Rubens (kwestie van temperament, aanvoelingsvermogen, esthetische potenties, e.d.).
Dit is verheugend, ik herhaal het, omdat het toelaat de bewondering van anderen te begrijpen en de schoonheid die geopenbaard wordt door een minder geliefd artist bij een ander mens bijna onbewust aan te voelen en te waarderen.
Hiermede bedoel ik dan dat bij de kunstbelevenis het in het gewone leven zo gevaarlijke fanatisme kan uitgesloten zijn als men maar oprecht in het waarachtige wezen van de kunst blijft geloven en de gradaties van de individuele zielsspanningen tracht te eerbiedigen.
Deze vrij eigenaardige aanloop dus om te bewijzen dat het bijna altijd mogelijk is de positieve waarden van een schepping te verheffen boven de negatieve die zonder veel moeite in elk werk, zelfs van de geniaalste meesters, kunnen teruggevonden worden.
Liever dan elk venijnig gevit over tekortkomingen blijft mij de erkenning van de degelijke substantie in een werk, hetgeen niet uitsluit dat subjectieve opmerkingen mogen, ja zefs moeten gemaakt worden, zij het dan slechts om een diepere kunstbelevenis mogelijk te maken door de confrontatie van de uitspraken van oprechte critici. Doch in elk geval mag men nooit de waardigheid, die men verschuldigd is als men over kunst handelt, uit het oog verliezen.
In deze bijdrage zou ik dan ook de aandacht willen vestigen op enkele kernen in het werk van de Gentse kunstschilder Geo Rombaut.
Rombaut is voor alles een gevoelsmens die zeer hevig de stemmingen ondergaat en deze in zijn werk zuiver gevoelsmatig afreageert.
Opmerkenswaardig is zijn temperament dat weliswaar niet gespeend van de vereiste bezinning dan toch uiteraard elke verstandelijke redenering of ideële conceptie schuwt. Hoofdzaak blijft bij Rombaut de belevenis die geen apriorismen of tendenzen duldt. Deze verdienste heeft evenwel het grote nadeel dat de artist aldus zelf de deur grendelt voor een gebied waar onbetwistbaar rijke aders kunnen aangeboord worden (cfr. het werk van Paul Delvaux, Salvador Dali, Max Ernst, e.d.).