worden in haar witte, heldere volheid als verduisterd door laagzwevende wolken? Tenslotte blijft het toch altijd de maan in haar wondere vormwisselingen... Onwillekeurig roept de sikkelvormige maan, die verre lichtende ‘C’, Chopin op, DE romanticus bij uitstek. Doch als men het over Chopin heeft, dan denkt men al te veel aan zijn Walsen en verder strekt deze kennis gewoonlijk niet. Zijn meesterlijke Préludes, zijn hartstochtelijke Polonaises, zijn weemoedige Nocturnes en ontroerende Mazurka's worden op het achterplan geschoven. Maar ook in de muzikale wereld is Chopin geruime tijd genegeerd geweest en werd lange tijd als een... figurant beschouwd. Dat hem dit juist moest te beurt vallen na zijn zo ontgoocheld leven. Tenslotte kwam Chopin zegevierend uit het duel, dit dank zij genie en een helpende hand van Liszt, de diplomaat-kunstenaar.
Welk was de reden van de verregaande, onbegrijpelijke onverschilligheid voor deze grote meester? Deze is niet zo ver te zoeken. Chopin leefde in een tijd, die enigszins te vergelijken is met de Rederijkersperiode in onze literatuur. Het koren werd met het kaf aangenomen of verworpen door het wispelturige en bevooroordeelde publiek, oncritisch aangelegd en vijand van alle analyse. Het valt licht te begrijpen dat Chopin door zulk auditorium heel ‘gewoon’ werd gevonden. Er wordt hem verweten dat hij niet los staat van zijn tijd - hetgeen weliswaar maar met weinige musici het geval is! - maar iedereen is geen revolutionnair en zijn muziek heeft na alles glansrijk getriomfeerd niettegenstaande hij als mens ten onder is gegaan.
Het terrein waar hij zich bij voorkeur bewoog, was dit der salonmuziek. Nooit werden zijn uitvoeringen geëvenaard. Tegenwoordig ontmoet men Chopin op het repertorium van ieder pianovirtuoos. Hoe weemoedig klinken toch zijn melodieën, getuigend van een ten top gedreven elegantie en verfijning. We noemen alleen de heerlijke ‘Minutenwals’, de onovertroffen wals in cis kleine terts en de magistrale ‘Afscheidswals’. Wat een hoogtepunten van doorzichtigheid en klaarheid, maar tevens wat een synthese van heimwee, levensmoeheid en wanhoop.
Zijn Mazurka's verraden de Pool Chopin, die zijn geliefd vaderland met zijn oude volksdansen wou verheerlijken en waarin hij soms zijn ‘Weltschmerz’ vergeet om eens opgewekt te zijn - voorwaar een zeldzaam verschijnsel in zijn oeuvre! - Als ooit een kunstenaar zijn ziel heeft blootgelegd, dan is het Chopin in zijn Mazurka's, Nocturnes en Polonaises. Ook deze laatste zijn, zoals het woord het zegt, een sprekend bewijs van zijn trouw aan het vaderland, hartstochtelijk van rhythme, nu eens een triomfkreet, dan weer berustend als een