Toneelkroniek
Een wereld zonder vrees
Een wereld zonder vrees op te bouwen, een wereld waarin het mensdom niet voortdurend met angst nieuwe oorlogen, onderdrukkingen, hongersnood, werkloosheid en andere plagen tegemoet moet zien, is reeds dikwijls het oogmerk van velen geweest, die het goed met de mensheid meenden, een idealistisch streven, dat helaas steeds door de machtbeluste regeerders tot een hersenschim werd gemaakt.
L'histoire se répète. Steeds hoopte het volk dat ‘deze’ oorlog de laatste zou zijn, doch na een korte vredesroes doemden aan de gezichtseinder weer nieuwe oorlogswolken op, vervingen nieuwe tyrannen de oude verslagene.
Ben van Eysselsteyn heeft zijn - door de opvoeringen destijds van het Vlaams Volkstoneel ook hier bekende - ‘De gendarme van Europa’ bewerkt en naar Roosevelt's - helaas ijdele - woorden ‘Een wereld zonder vrees’ herdoopt. Alhoewel deze Nederlandse schrijver in oorsprong reeds een gegeven had verwerkt dat voor alle tijden en landen kon dienen, beladen met klassieke eeuwige waarheden, heeft hij thans door deze bewerking de actualiteit nog feller ten top gedreven.
Er zijn vele naralellen te trekken tussen de veroveraar en tyran Napoleon en Hitler, de spanning tussen de overwinnaars van 1815 en die van 1945, de vrees voor een nieuwe oorlog. De scherp vlijmende vergelijkingen werden fel gesmaakt door het begrijpende publiek.
‘Nero is dood, doch de Christenen zijn er nog’ werd op een applaus onthaald. (‘Hitler is dood, doch de Joden zijn er nog’. Jammer, murmelt de Tommy in Palestina). Zo zal menselijkheid en recht altijd over willekeurige dictatuur en onrecht zegevieren, doch het is m.i. een schrale troost als er altijd weer opnieuw offers en schuldlozen moeten vallen om ons een korte periode van een gelukkig bestaan te verzekeren, dat na een korte tijdspanne door andere booswichten te niet wordt gedaan. Het behouden is moeilijker dan het bereiken.
‘Een wereld zonder vrees’ op te bouwen is ons aller oprechtste betrachten, doch als ik - om op het toneel te blijven - enige opmerkingen maak, dan zijn zij vaak bedroevend.
In ‘Schuld en Boete’ zien wij in het 19e Eeuwse Rusland de bewondering voor Napoleon nog leven en over enkele decennia (of nu thans?!) voor Hitler?
- De opvoeringen van ‘De naamlozen van 1942’ en ‘De wacht aan de Rijn’, stukken die na vijf jaar bezetting ieders