Welk een magische evocatiekracht in de paar eenvoudige zinnen van Veva's brief!
Zonder twijfel, werd de voorstelling van de film, tijdens de vertoning door ieder met spanning tegemoet gezien. Zelfs als het stuk een fiasco zou zijn, dan had de film het zeker goed kunnen maken. En wat een schitterende gelegenheid om een onzer geliefde actricen op het witte doek te zien!
Helaas! Aan de film was noch kop noch staart. Het was een smalfilm, waarschijnlijk werk van een amateur, die zoals de meeste smalfilm cineasten een voorliefde heeft iets te filmen dat beweegt, 't is eender wat, als het maar beweegt; een auto, een heer die zich verwijdert, een trein enz. Deze kineasten beleven veel genoegen wanneer ze het beeld dat in hun brein leeft tevoorschijn kunnen toveren. Maar daar heeft het publiek niet veel aan. Deze kineasten vergeten ook dat op de gewone film het beeld dat het langst wordt aangehouden, steeds een groeiende spanning moet verwekken.
Maar is dit alles Johan Daisne's schuld?
Zijn bankgouverneur en dezes financievrienden, waren raak getekend. Simplistisch zal men zeggen, maar het kwam er op aan het publiek zo snel mogelijk wijs te maken wat soort vlees men eigenlijk in de kuip had.
En de slot-scene... ik hoop dat wanneer ik een oud man zal zijn, het beeld van hen die ik eens heb lief gehad me levendig voor de geest zal komen, dat ze als feeën over m'n schouder zullen leunen en misschien zullen ze me iets vertellen.
Kamerik wist de juiste sfeer te scheppen, als man had hij de heroïsche levenshouding gekozen; Veva als vrouw ontsnapte hem, dan zou hij maar Veva de kunstenares aan de wereld schenken. Als grijsaard komt hij tot de slotsom dat hij heeft bijgedragen tot haar dood. Als hij haar getrouwd had, zou Veva nog geleefd hebben, maar de kunstenares was misschien dood gegaan. Maar dat is een wijsgerige beschouwing die buiten het kader valt. Zijn huisknecht, de vroegere kelnner, door hem in dienst genomen wijst op zijn zucht, zich te omringen met al hetgene dat hem herinnert aan zijn onbereikbare liefde.
Het ganse stuk is een prachtige illustratie van André Maurois bewering: ‘Liefde is een woord dat vele dingen betekent en een van hen is deze ziekte van de geest die in een enkel wezen de reden van het leven en het geluk doet zoeken.’
Het is mijn bedoeling niet kritiek uit te brengen op de artisten die voor een zware taak stonden omdat hun opgave ditmaal buiten het gewone viel. Een kritiek die daarbij door iedereen werd vermeden.