Litteraire Heksenketel
Naar aanleiding van E.P. Van den Daele's artikel, waarin hij fanatiek stelling nam tegenover de neutrale litteraire tijdschriften, legden wij in het Augnr. van onze voorgaande jaargang nogmaals de nadruk op onze stricte onpartijdige houding in het belang van een ruimere en een aan niets dan aan het leven gebondene literatuur.
In het Oktnr. van ‘Nieuwe Stemmen’ trachtte F. Van der Poorten onze stellingname in naam van ‘Nieuwe Stemmen’, dus in naam van de militante katholieke jongeren, te weerleggen. Daar wij nogal sceptisch staan tegenover polemieken en vooral omdat Van der Poorten niets nieuws aan E.P. Van den Daele's betoog toevoegde terwijl wij van onze kant onze categorieke stellingname niet wensen te herhalen noch harder te beklemtonen, onthielden wij ons van een antwoord.
Wij willen evenwel enige alinea's aanhalen uit Van der Poorten's repliek: ‘Het is evident, dat een katholiek, die zijn medewerking zou verlenen aan een neutraal tijdschrift, waarin bijdragen gepubliceerd worden, die hem tegen de borst stuiten en die onmogelijik door zijn beugel kunnen, hiertegen categoriek in verzet moet komen. Hij kan niet laten raken en tornen aan blijvende en goddelijke waarden, aan iets dat hem meer heilig en verheven is dan de literatuur, nml. zijn godsdienstig geloof. Voor hem staat hier wat meer op het spel dan een voorbijgaande zelfvoldoening. Het betekent voor hem een gewetenszaak en een principekwestie.’ (blz. 10)
‘Wij rescriberen onmiddellijk op onderhavig artikel dat een katholiek elke literatuur laakt en verwerpt, die het gelaat van God afwendt en die niet als een prisma de rijke kleuren der goddelijke klaarte opvangt en weerkaatst. Wij kunnen niet medewerken aan een tijdschrift, waar God systematisch geweerd wordt, de katholieke dogma's bedekt of openlijk aangerand, gelasterd en met de voeten getreden.’ (blz. 10)
‘Wij willen consequent zijn en dit overal-ook in de literatuur-ten toon spreiden.’ (blz. 11)
Welnu, in het Nov.-Decnr. '46 van ‘De Vlaamsche Gids’ treffen wij een gedicht aan van diezelfde F. Van der Poorten, ‘De Aanwezigheid’ (blz. 750) en in 't Sept.-Nov. nr. van ‘Klaverdrie’ ‘Een gevangene zingt’ (blz. 792).
Zonder commentaar!
REMI BOECKAERT