De tweede werkwijze bestaat er in, van twee of drie voorwerpen, die niet het minste verband hebben met elkander, bijeen te brengen. Op een zeer realistisch geschilderd stilleven van den Belg René Magritte wordt de snede hesp, die op het bord ligt, schielijk met een oog begiftigd.... Bij den Franschman Victor Brauner vergroeit de naakte vrouw op hallucineerende wijze tot een kater, terwijl een tulp tusschen haar borsten ontluikt. Bij den Italiaan Salvador Dali verschijnen brullende leeuwenkoppen op de rotsen. Wij weten, dat deze schilders meer de schielijke, verrassende opwellingen van het onderbewuste, dan de werkelijkheid schilderen, en dat zij zoodoende in hun volle recht zijn. Maar hun werkwijze wordt ten slotte een kneep, die al te duidelijk is om te overtuigen.
Komt dan de laatste reeks schilders, waarvoor André Breton alleen lof heeft en die kustenaars telt als Max Ernst, Joan Miro, Hans Arp, Arshile Gorky, Wolfgang Paalen, Matta, Yves Tanguy en niet het minst Paolo Picasso. Deze schilders beoefenen de automatische methode, die het onvoorziene, het onredelijke en het onderbewuste in den mensch rechtstreeks aan het woord laat. Zij zijn het verst gegaan in het afwijzen van alle elementen, die tot de uiterlijke wereld behooren. In de dichtheid van hun schaduwen, de grilligheid van hun lijnen, de losbandigheid van hun composities ontdekt gij echter objecten, stemmingen en gedachten, die u van verre bekend zijn en die ge toch niet verklaren kunt. August Vermeylen, die nochtans wars was van alle theorie, heeft ergens geschreven, dat hij al te groote helderheid in de kunst wantrouwde. Met de surrealisten zitten wij in de dichtste duisternis, als waren we geland in een gebied, dat we nooit betreden hebben en dat ons toch op geheimzinnige wijze vertrouwd is.
De surrealist wil noch een verbluffende en bekoorlijke weergave van de realiteit, noch een perfectie van lijnen en kleuren, noch een klassicistische uitdrukking van gedachten en gevoelens bereiken. Zijn experimenten behooren dan ook meer tot de wetenschappelijke opzoekingen, dan tot de esthetische verwezenlijkingen. Om ons den weg van die opzoekingen op scherpzinnige wijze ontleed te hebben, verlucht met een veertigtal illustraties, is het boek van André Breton een mijlpaal in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst.
Jan Walravens.