triangel-bespeler was ook een virtuoos, maar zonder de wiri - gemaakt van ‘calbas’, een lange, gedroogde kalebas, waar de inhoud is uitgehaald - ontbrak het hoofdbestanddeel van het orkest.
De muzikanten speelden zittend, behalve Wawa; zijn teken om te beginnen, waren niet de bekende woorden ‘een, twee, drie’, maar ‘Hein, Piet, Klaas’, waarna het orkest losbarstte in quadrilles, lanciers, walsen en danza's, polka's en mazurka's, om ten slotte, tegen de ochtendschemering, wanneer de vreugde haar hoogtepunt bereikt had, de vrolijke en geïnspireerde tumba's in te zetten, een Curaçaose dansvorm bij uitstek, die de Curaçaose ziel het trouwst vertolkte.
Wanneer de bijeenkomst minder officieel, binnen de familiekring, werd gehouden, bespeelden de vrienden de instrumenten, en duo's, trio's en kwartetten verzorgden de dansmuziek. Ik herinner me nog heel goed een fameus kwartet, bestaande uit Jacob van Kleunen (klarinet), Wewe Jolley (fluit), mijn oom John (viool) en mijn vader (piano), dat overal gevraagd werd om de ‘bailabilidad’, letterlijk de dansbaarheid van hun muziek. Het is ondoenlijk alle muzikanten uit die tijd op te noemen; ik kan volstaan met eraan te herinneren, dat dat de tijd was van Blasini, Joe Corsen, Jim Corsen, Cris Ulder en zoveel anderen, opdat men ervan doordrongen zij, dat de muziek de eer bewezen werd, die haar toekwam, door het culturele Curaçao van die dagen.
En al is Kerstmis een zuiver christelijk feest, de viering beperkte zich niet uitsluitend tot het christelijke deel van de bevolking; de Joden vierden het met evenveel enthousiasme. Op eerste Kerstdag, de 25e december, stond elk huis voor een ieder open. Vrienden en kennissen vormden groepjes; overal was muziek, overal danste men en ieder was welkom. Het was