de voorafgaande jaren belangrijke gebieden aan de Nederrijn verworven (Gelre, Zutphen, Kleef, Gulik, Berg en Mark, Ravensberg), waardoor hij een belangrijke bedreiging had gevormd voor Keizer Karel, zeker toen hij coalities sloot met de Franse en de Deense koning. Hoort menschen, hier gheseten is geschreven naar aanleiding van de Bourgondische overwinning over Gelre, en refereert aan de ontwikkelingen van de voorgaande jaren. Het dateert van kort na 7 september 1543, de dag waarop het Verdrag van Venlo werd gesloten, waarmee hertog Willem afstand moest doen van Gelre en Zutphen. Het lied geeft vooral uitdrukking aan de vreugde in het Bourgondische kamp over de behaalde zege. Daarbij wordt de angst in herinnering geroepen die in Brabant bestond, toen de Gelderse troepen daar plunderend rondtrokken (zie hierover ook al 177 (over het beleg van Antwerpen), al 181 (een bemoedigend lied voor de inwoners van Brabant) en al 197 (over het beleg van Leuven)). Deze angst werd nog gevoed doordat men dacht dat Karel om het leven gekomen was bij zijn strijd tegen de Turken (vgl. 2,7).
In de strofen 3, 4 en 5 komt de positie ter sprake van de hertog van Gelre, Willem. De bemiddelingspoging die de Duitse keurvorsten op zijn verzoek ondernamen, wordt kort en in overeenstemming met de historische feiten genoemd. De hertog is echter nooit gevangen geweest zoals in strofe 3 en 5 gezegd wordt. In strofe 6 wordt verwezen naar een profetie aangaande de overwinning van de Keizer; lang voor september 1543 zou deze vreugdevolle afloop zijn voorspeld, zoals ook in al 210 wordt meegedeeld. Alles bij elkaar is ook hier het perspectief onmiskenbaar pro-Bourgondisch. De overwonnen landen mogen de Keizer wel dankbaar zijn voor het feit dat ze nu ook onder zijn heerschappij vallen. In strofe 3 wordt de hoogmoedigheid van de hertog van Gelre in bijbelse termen afgekeurd (Mattheüs 23:12, zie ook al 211).
In vergelijking met veel andere politieke historieliederen, is hier veel aandacht aan de vorm besteed. Het lied is waarschijnlijk van de hand van een rederijker, zoals blijkt uit de afsluitende prince-strofe, het verzorgde rijmschema (met slechts twee rijmklanken per strofe en binnenrijm in elke zesde regel) en de gebruikte woordenschat. Het lied lijkt te zijn geschreven ter gelegenheid van de overwinning van Karel (zie strofe 1).
Hoort menschen, hier gheseten is alleen bekend uit het Antwerps Liedboek, maar heeft wel zijn sporen achtergelaten in de contrafactuur. De bijzondere strofevorm vinden we terug in een zestal schriftuurlijke liederen, waaronder een populair bijbels lied over Jonas: God sprack in voorleen tijden / Tot Jonam seer versaecht, op de wijs: Hoort cloecke Bourgoenioenen in Vlaenderlandt (onder meer gedrukt in Het tweede liedeboeck, Amsterdam 1583).