Aanleiding
Ik maak er geen geheim van dat ik over mijn eerste rekenlessen absoluut niet tevreden was. Mijn inbreng in de les was beduidend groter dan die van de cursisten. Er ging te veel tijd naar het controleren van werkbladen, het geven van instructies en het organiseren van de opdrachten, zodat er nauwelijks tijd overbleef voor het aanbieden van nieuwe leerstof en remediëring. Ik liep letterlijk van het ene niveau naar het andere en ik had handen en tijd te kort om alles behoorlijk rond te krijgen. Cursisten moesten bijgevolg te lang wachten op nieuwe opdrachten, controle, een woordje uitleg en remediëring. Betrokkenheid bij het eigen leren was minimaal en het ontbrak aan initiatief. Allemaal duidelijke signalen dat het dringend beter moest. Dit waren echter niet de enige problemen waarmee we geconfronteerd werden.
Een klein domein betekent automatisch ook weinig educatieven. Dat is een enorme beperking om, in het kader van de modularisering, materialen aan te kunnen maken. Er is dan ook voor elke module een enorm gebrek aan werkbladen, didactisch materiaal, educatieve spelen, goede software en noem maar op. Er zijn veel ideeën maar er ontbreken middelen, tijd en educatieven om het allemaal uit te werken. In deze omstandigheden is variatie in aanbod en werkvormen niet vanzelfsprekend. Het aanbod wordt al snel te eenzijdig en beperkt zich hoofdzakelijk tot het maken van werkbladen. Het is ook niet altijd eenvoudig om de juiste beginsituatie van deze cursisten te achterhalen. Velen die uiteindelijk de stap zetten om hun rekenachterstand weg te werken, willen immers een nieuwe kans. Ze geven echter snel aan dat ze bepaalde rekenvaardigheden nooit eerder hebben geleerd. Dit maakt voor hen de lessen een stuk veiliger. Wanneer dan in de les blijkt dat ze wel een groot deel van de kennis bezitten, schiet je als educatieve vaak tekort met je voorbereiding en materiaal.
Opvallend voor deze doelgroep is de fragmentarische rekenkennis. De cursisten hebben dingen al dan niet onthouden van de rekenlessen van vroeger of beschikken over vaardigheden die ze zichzelf hebben eigen gemaakt. Wat niet wil zeggen dat die altijd goed zijn. Natuurlijk tracht je als lesgever hier flexibel mee om te gaan, maar flexibiliteit heeft helaas