Bijvoorbeeld 1 betekent er staat iets te veel, 2 er staat iets te weinig, 3 verkeerde woordvolgorde, s voor spelfout enzovoort. Het is natuurlijk mooi als je er dan ook uitleg aan toe kunt voegen, bijvoorbeeld in welke richting de cursist moet zoeken om de fout te verbeteren. Doe je dit op papier, dan is dat een heel karwei en voor iedere cursist moet het opnieuw. 7et je al deze uitleg in BB dan kan de cursist zo doorklikken naar de uitleg. Je kunt ook links toevoegen naar sites waar (schrijf)oefeningen aangeboden worden. Vaste voorzetsels kunnen bijvoorbeeld voor iemand een probleem zijn. Zoek er oefeningen bij (in de rubriek materiaal in de Community Educatie staat al veel oefenmateriaal bij elkaar) of maak de opdrachten zelf en de cursisten kunnen zo online en thuis aan het oefenen. Nog een idee dat aansluit bij burgerschap. Rond de verkiezingen besteed je doorgaans aandacht aan het gaan stemmen: ga je wel, ga je niet en waarom (niet). Vervolgens wil je kijken naar wat de verschillende partijen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld onderwijs, te vertellen hebben. Ook hier is heel eenvoudig een opdracht van te maken. Een groepje van drie cursisten zoekt dit uit, bijvoorbeeld vanuit de verkiezingenspecial op Kennisnet en presenteert de uitkomsten aan de groep. Een ander groepje heeft inmiddels uitgezocht hoe een debat eruitziet, hoe je dit met elkaar voert en na de presentatie van de standpunten kan de hele groep met elkaar in debat.
Misschien is het zelfs mogelijk dat weer een ander groepje gemeenteraadsleden of leden van politieke partijen uitnodigt om in de groep hun standpunten uiteen te zetten en met de groep in debat te gaan.
In BB kun je daarvoor al veel materiaal klaarzetten. Een link naar de gemeente, links naar de sites van politieke partijen, naar de stemwijzer, links naar de Eerste en Tweede Kamer, links naar informatie over hoe de verkiezingen in elkaar zitten enzovoort.
Wat mij ook leuk lijkt, is gebruik te maken van allerlei polls die op internet te vinden zijn. Iedere krant heeft er wel een. Zo ook Netnieuws. De link ernaartoe kan in BB staan. In Netnieuws vind je iedere week een bewerking van een actueel krantenbericht. Eén bewerking voor beginners en één voor gevorderden, elk voorzien van tien oefeningen op tekst-, zin-, woord- of letterniveau en een stelling waarop lezers kunnen reageren.
Zo'n stelling is een goed begin voor een discussie. Meningsvorming, voor je eigen mening uit durven komen en opkomen voor jezelf zijn belangrijke vaardigheden die je niet genoeg kunt oefenen. Lukt dit niet, dan kan er een opdracht met betrekking tot feiten, meningen en argumenten of samenvatting aan gekoppeld worden. Een groepje kan ook reageren op een stelling met een ingezonden brief naar de redactie. Of door te chatten in een van de kamertjes in Netnieuws: praten met andere cursisten ergens in het land. Ook wordt op deze manier het volgen van het nieuws gestimuleerd.
Tot slot een voorbeeld met betrekking tot je weg zoeken. De opdracht is: we gaan een dagje uit naar .... Zoek uit hoe we er komen, hoe laat we weg moeten, enzovoort. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld een kaartje kopen bij de NS. Voeg de link naar oefenen met de kaartjesautomaat van de NS toe en cursisten kunnen zo met elkaar uitzoeken hoe je dat doet, een kaartje kopen, hoe laat en waar te vertrekken, enzovoort. Kortom, er zijn legio mogelijkheden te verzinnen. Werken met Netnieuws, chatten, digitale invuloefeningen, puzzels en dergelijke maken het onderwijs leuker en het werken aan en met de computer werkt vaak stimulerend.
Allemaal moeilijk voor te stellen? Ja, in het begin zal dat zeker zo zijn, maar als je erover gaat nadenken en het gaat proberen, ontdek je de kansen en mogelijkheden om ermee te werken in de onderwijspraktijk.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat wij als docenten onze koudwatervrees voor de computer en voor Blackboard overboord zetten. Misschien zijn wij een groter struikelblok dan de cursisten. Mijn eigen ervaring met deze manier van werken is dat cursisten enthousiast aan het werk gaan met een opdracht en dat het leidt tot goede prestaties.