Examens
In het persbericht over de inburgeringsexamens wordt gerept over een praktijkdeel en een centraal examen. De stand van zaken op dit moment daarbij is als volgt:
Het inburgeringsexamen in het land van herkomst bestaat uit twee delen: Nederlandse taal (de taaltoets), en Kennis van de Nederlandse Samenleving (de KNS-toets).
De norm voor de taaltoets komt te liggen op niveau A1-min. Dit niveau ligt onder niveau A1 van het Europees referentiekader. Alleen mondelinge vaardigheden (luister- en spreekvaardigheid) worden getoetst.
Het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving mag geen hogere eisen stellen aan de beheersing van het Nederlands dan het taalexamen; dat betekent dat ook daarbij wordt uitgegaan van maximaal het niveau A1-min van mondelinge vaardigheden.
Het inburgeringsexamen in Nederland zal eveneens bestaan uit een onderdeel Nederlandse taal en een onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving. Voor het taalniveau van het inburgeringsexamen in Nederland wordt aangesloten bij het advies van de Adviescommissie Normering Inburgeringseisen (de commissie Franssen):
• | Nieuwkomers: mondelinge en schriftelijke vaardigheden op niveau A2. |
• | Oudkomers: A2 voor mondelinge vaardigheden en A1 voor schriftelijke vaardigheden. |
Voor het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving wordt het advies van aangedragen onderwerpen overgenomen en wordt aangesloten bij burgerschapscompetenties die gangbaar zijn in het beroepsonderwijs.
Het onderdeel Nederlandse taal wordt voor een gedeelte als centraal examen afgenomen, voor een deel als praktijktoets (vergelijkbaar met de al bekende assessments en portfolio's). Kennis van de Nederlandse Samenleving wordt in het centraal examen getoetst.
De ontwikkeling van de examens is op dit moment nog niet afgerond.
Het plan is om de nieuwe wet medio 2006 in te voeren, maar die datum is de laatste twee jaar al een paar keer verschoven. We wachten af.