Hoe werkt het in de praktijk?
Het toetsen van rond de twintig leerdoelen kost ongeveer anderhalf uur tijd. In een relatief kort tijdsbestek krijgt de docent een goed beeld van
de vorderingen in de gehele groep. Dankzij het registratieformulier ziet de docent in één oogopslag waar hijzelf tekort geschoten is en wat voor cursisten hij in de kuip heeft. Het geeft een houvast voor het tijdig onderkennen van achterstanden.
Het vervolg op de screening, bij gebleken achterstanden, gaat wel veel tijd kosten indien de voorgestelde, gedegen aanpak gevolgd wordt. De bedoeling is dat tot maximaal twee maal een oefenprogramma samengesteld en door de docent uitgevoerd wordt, gevolgd door een hertoetsing op onderdelen. In de praktijk blijkt tijdgebrek meer dan eens voor de docent aanleiding te zijn tot het afbreken van het hulpprogramma. In dat geval biedt hulp van de remedial teacher uitkomst. Hoe het ook zij, of de cursist nu verder begeleid wordt door de docent of door de remedial teacher, in beide gevallen vervult het screeningsinstrument zijn functie bij het tijdig signaleren van stagnatie in het leerproces en wordt voorkomen dat cursisten onnodig lang met een leerprobleem blijven rondlopen.