Uit het veld
Alfabetiseren en succes
Barbara Godfroy
Nova College - Beverwijk
Hasun
Hasun, een Koerdische Turk, is 23 als hij met vrouw en kinderen naar Nederland komt. Ja, hij is al een paar jaar getrouwd en nee, hij is niet naar school geweest. Dat kon onmogelijk. Zijn familie, actief in het Koerdisch verzet kon niet leven met de indoctrinatie op het schooltje in het dorp verderop. Alleen al het feit dat de Koerdische taal er verboden was en de Koerdische namen van de kinderen er consequent in het Turks werden vertaald, maakte de school tot een steunpunt van de vijand. Trouwens, het schooltje werd ook gebruikt om Turkse soldaten te huisvesten en een keer is het in brand gestoken omdat er toch Koerdische teksten werden aangetroffen.
Toen Hasun's broer werd gedood en zijn neven en nicht sneuvelden, en toen hij ook zelf door een schot werd getroffen, besloot hij met behulp van familie te vluchten. Zo kwam hij in Nederland terecht en melde zich bij de volwasseneneducatie voor anderstaligen. Een slimme aardige man, wel analfabeet. In de groep voor analfabete anderstalige volwassenen bleek Hasun niet alleen de woordenschat, maar ook de letters snel op te pakken en woorden te decoderen die volgens de stap-voor-stap-methode van 7/43 nog niet aan de beurt waren om gelezen te worden. Hasun moet sneller, we wagen de stap naar een leesgroep die eigenlijk bedoeld is voor anderstaligen die in een ander alfabet gealfabetiseerd zijn en een veel sneller programma hebben. Het gaat fantastisch. Na een half jaar wordt besloten Hasun in een groep voor laagopgeleide lezende anderstaligen te plaatsen. De docent moet er even aan wennen. Haar nieuwe cursist leest redelijk, reageert adequaat, maar schrijft zo verschrikkelijk langzaam en onhandig. Geen wonder, hij schrijft pas sinds een half jaar!
Hasun volgt de cursus NT2 en valt na een aantal maanden niet meer op als ex-analfabeet. Jong, intelligent en gemotiveerd zou hij nu de kansen moeten krijgen voor de inhaalslag die volgens Nederlandse maatstaven toch vooral uit een schitterende schoolcarrière bestaat. Maar een volwassene is niet op de eerste plaats leerling of cursist. Hasun is inmiddels vader van vier kinderen. De gesubsidieerde uren om Nederlands te leren zijn op. Hasun moet werken en wil ook niets liever dan zelf zijn gezin onderhouden. Hij krijgt een plaats op het CBB om een beroep te leren, maar vindt binnen enkele weken zelf een baan. Magazijnwerk, hij is er trots op, hij is uit de bijstand.
Hoe gaat het nu met Hasun? Hij werkt, hij kan lezen, maar heeft dat op zijn werk niet veel nodig. Schrijven gaat weer moeilijk, maar dat doet hij ook eigenlijk niet veel meer. Hij is weer actief voor de Koerdische zaak. Ik probeer met hem over schoolresultaten te spreken, maar hij is duidelijk in andere zaken geïnteresseerd. Hij heeft heimwee, zegt hij. ‘Ik wil terug naar Koerdistan met vrouw en kinderen. Turkije moet een beetje democratischer worden. Succes, hoe bedoel je? O ja, Ooh, schoolsucces? Wat is nu schoolsucces als je verdriet hebt om je land?’