Het Franse geillustreerde boek
Als wij de prachtige verzameling Franse geïllustreerde boeken in het Stedelijk Museum te Amsterdam hebben bezichtigd, voelen wij niet alleen bewondering voor het daar aanschouwde, maar ook een beetje spijt en weemoed als wij bedenken welk een pover en karig zaaltje wij Nederlanders zouden kunnen vullen met onze eigen producten op dit gebied.
Hier is een rijke verzameling waarin bijna alle levende kunstenaars uit Frankrijk vertegenwoordigd zijn. Men beweert zo vaak, dat schilders de geschiktheid missen om te illustreren en in zekere zin mag dit waar zijn - door de eigen visie kan menig schilder zich niet ondergeschikt maken aan de visie van een dichter of schrijver en blijft de illustrator te zeer de leidende persoonlijkheid - maar wat deert dat eigenlijk, indien door samenwerking een fraai boekgeheel ontstaat, dat men graag ziet en bezit?
Wij zien hier illustraties gemaakt door Rouault, Picasso, Matisse, Rodin, Marie Laurencin, Raoul Dufy, André Lhote, Pascin, Derain, Bonnard, De Ségonzac en natuurlijk blijft hier de persoonlijkheid van den schilder primair. Men herkent onmiddellijk zijn Picasso en zijn Pascin, maar daarenboven zijn er nog zovelen, die een meer strikt illustrerend karakter hebben en toch bijna allen eerste kwaliteit werk presteren.
Hoe komt het toch, vragen wij ons af, dat in Nederland, waar toch een zo grote schildertraditie bestaat, eigenlijk van het inschakelen der schilders in de boekenproductie nauwelijks sprake is. Als men zou trachten een dergelijke tentoonstelling voor Nederland te organiseren, dan zou de nadruk bijna uitsluitend vallen op het typografische gedeelte, want daaraan wordt ten onzent inderdaad de grootste zorg besteed. Evenwel, dit is de zaak van typografen en uitgevers en de beeldende kunstenaar staat er buiten.
Als wij hier bij het geïllustreerde boek belanden, dan krijgen wij onwillekeurig het gevoel, dat daarbij de reclame- en businessfactor allesoverheersend is. Wij bezitten enkele handige reclametekenaars, alias illustratoren, die door de uitgevers nog wel eens met een opdracht worden be-