rika was het land van de materialisten, het land waar geld en organisatie, techniek en vernuft misschien een hoge trap van welvaart hadden gebracht, maar desondanks bleven cultuur en Amerika onverenigbare begrippen. Men was er van overtuigd, dat er wel beschaafde Amerikanen bestonden (zoals wij nu zeggen dat er toch ook ‘goede’ Duitsers zijn) maar te spreken van een Amerikaanse beschaving was alleen mogelijk als men daarbij dacht aan auto's en badkamers.
Die tijd is voorbij. In het muziekleven neemt Amerika reeds een zeer voorname plaats in en ook in de litteratuur staat het thans niet ver meer achter bij Engeland en Frankrijk, de beste vertegenwoordigers van het moderne Europa, Met Sinclair Lewis, John P. Marquand, Eugene O'Neill, Thornton Wilder, Erskine Caldwell, John Steinbeck, Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Damon Runyon, John Dos Passos, Dorothy Parker, William Saroyan, Theodore Dreiser, James T. Farrell en vele, vele anderen kan Amerika de vergelijking met Europa thans zeker doorstaan. Het is waar, dat de States nog geen Shakespeare en geen Stendhal hebben opgeleverd, maar het zou mij niet verwonderen als een volgende generatie bemerkte, dat Amerika niet alleen het rijkste en politiek machtigste, maar ook het litterair-interessantste rijk ter wereld was geworden.
Als wij aan enkele van de prominenten een paar artikelen gaan wijden, dan spreekt het haast wel van zelf dat wij met Ernest Hemingway beginnen. Niet omdat hij de belangrijkste, de meest indrukwekkende of de begaafdste is, maar omdat zijn invloed op de nieuwste generatie zo groot is, omdat hij ondanks zijn lange verblijf in Europa toch een typische vertegenwoordiger is van de nieuwe Amerikaanse litteratuur.
Als ik vaststel dat ik niet houd van schrijvers die zich bij de geringste aanleiding verliezen in ellenlange beschrijvingen en nog minder van romanciers, wier taal- en stijleigen ontaardt in gemaniereerdheid en aanstellerij, hoe is het dan mogelijk, dat ik Hemingway apprecieer? Hemingway, die bladzijden lang om- en beschrijft en wiens stijleigenaardigheden even opdringerig zijn als de geur van half-bedorven Camembert. Gewoonlijk vliegen mijn ogen over drie of vier bladzijden in evenveel seconden als ik bemerk, dat de auteur de pen voor het penseel