Nieuws
De nieuwe titels van november 2022
Deze maand worden er twee kinderboeken van schrijfster Miep Diekmann toegevoegd, waaronder haar beroemde boek Padu is gek uit 1957. Dit gaat over een zwarte jongen op Curaçao die wordt gepest, maar wordt geholpen door een buurmeisje. Daarnaast komt Een liedje voor een cent (1969) beschikbaar.
In de roman Tussen Medemblik en Hippolytushoef (1964) van Louis Th. Lehmann volgen we Everard Schulphorn tijdens zijn studententijd. Een plot is er nauwelijks, maar de stijl werd geprezen, zoals in tijdschrift Raam: ‘Het betekent niets, maar men leest het ademloos, zij het geen tweemaal achter elkaar.’
Victor van Vriesland was gedurende zijn leven een invloedrijk literair criticus, maar hij was ook dichter. Op het gymnasium in Den Haag raakte hij bevriend met Martinus Nijhoff. Ook kreeg hij privaatlessen van J.A. dèr Mouw, bekend als de dichter Adwaita, die zeer veel invloed had op het denken en dichten van Van Vriesland. Nu komen zijn Verzamelde gedichten uit 1968 online.
Verder voegen we enkele boekenweekgeschenken toe. Op schrijversvoeten door Nederland was het boekenweekgeschenk van 1955, samengesteld door schrijfster Clare Lennart. Zij ging voor dit geschenk op bezoek bij een groot aantal schrijvers, zoals Harriët Freezer, Remco Campert, Lucebert en J.C. van Schagen.
De onbekende uren van Agaath van Ree was het boekenweekgeschenk van 1961. Dat kwam tot stand door een schrijfwedstrijd van de CPNB, waarvoor anoniem moest worden ingezonden. Van Ree, eigenlijk een pseudoniem van Anna Hirsch, won de wedstrijd.
Historicus Jacques Presser leverde in 1963 als boekenweekgeschenk het historische overzicht Europa in een boek. In 1957 schreef hij ook het boekenweekgeschenk met de novelle De nacht der Girondijnen.
Dichter en kinderboekenschrijver Hans Andreus leverde in 1963 het kinderboekenweekgeschenk: Viermaal J en Janus, met illustraties van Babs van Wely.