Nieuws
De nieuwe titels van juli/augustus 2019
De Vlaamse schrijver Paul Kenis studeerde letteren en wijsbegeerte in Gent, maar vertrok op twintigjarige leeftijd naar Parijs, waar hij zich in de decadente wereld van de bohemiens stortte. Hij ontmoette daar een meisje dat werkte als naaister en schreef over zijn relatie met haar de novelle De kleine Mademoiselle Cérisette, waarmee hij aantoonde als een van de eerste auteurs in Vlaanderen oog te hebben voor erotiek in de literatuur. Het verhaal verscheen in 1911 in het literaire tijdschrift De Bloemgaard. De DBNL brengt de eerste zelfstandige druk uit 1921 online.
In Het monster van de oorlog wordt een verzameling liedjes en gedichten over de Eerste Wereldoorlog gepresenteerd vanuit Nederlands perspectief. De samenstellers wilden hiermee het misverstand wegnemen dat deze oorlog geen sporen zou hebben achtergelaten in de Nederlandse literatuur. Aan het woord komen dichters als J.C. Bloem, Herman Gorter en Hélène Swarth, maar ook bijvoorbeeld Jean-Louis Pisuisse, die wel gezien wordt als de grondlegger van de Nederlandse kleinkunst. De verzameling toont de betrokkenheid van deze schrijvers bij de problemen van alledag destijds, zoals smokkel en voedseltekorten, maar ook bij de ellende van het slagveld. De eerste druk uit 2004 staat nu online.
Veel reisverhalen deze maand, van schrijvers Cees Nooteboom en A. den Doolaard. Nooteboom schreef in de jaren zestig voor de Volkskrant korte reisverhalen en Den Doolaard werkte samen met fotograaf Cas Oorthuys aan de Contact foto-pockets die liepen van 1951 tot 1965. Van Nooteboom verschijnen vier titels online, van Den Doolaard acht, waaronder enkele van bovengenoemde pockets.
Verder online deze maand vier romans van Marijke Höweler, waaronder haar doorbraak Van geluk gesproken, het boek Batavia (1588) van Hadrianus Junius waarin Laurens Janszoon Coster voor het eerst bij naam genoemd wordt als uitvinder van de boekdrukkunst, terwijl toen al bij velen bekend moet zijn geweest dat dat een legende was, en tien nieuwe jaargangen van Onze Taal. Daarin wordt deze keer onder andere gesproken over de foutste opmerkingen van mannen tegen vrouwen en de invloed op onze taal van Van Kooten en De Bie.