Ten geleide
De uitgave die voor u voor u hebt, geeft informatie over moderne Nederlandstalige literatuur en is losbladig. Dit betekent dat wij wel menen dat wat in dit lexicon staat over aard en belang van het werk van individuele auteurs, de moeite waard is, maar niet dat hiermee het laatste woord over deze onderwerpen is gezegd.
Een wat systematischer benadering van de moderne literatuur dan waarover men op dit ogenblik kan beschikken, staat ons voor ogen. Er verschijnen wel losse beschouwingen en studies van verschillende aard, critici bundelen soms hun recensies, een enkele keer wordt er een monografie over een modern auteur of over één bepaalde roman uitgegeven, en van al deze uitgaven profiteren zowel de literatuur als de lezers. Maar bredere systematische informatie - waar bijvoorbeeld in voortgezet en hoger onderwijs wel vraag naar is - ontbreekt nagenoeg. Dit is de belangrijkste reden waarom dit Kritisch Lexicon van de Nederlandstalige Literatuur na 1945 verschijnt.
De losbladige vorm maakt het mogelijk het aantal besproken auteurs voortdurend uit te breiden, de bestaande artikelen in de loop der jaren aan te vullen en te herzien, biografie en bibliografie bij te houden en fouten te herstellen. Door deze werkwijze kan in dit lexicon aan verschillende facetten van de moderne literatuur (die wij in 1945 laten beginnen) aandacht worden besteed: aan de ontwikkelingen in het werk van een oude, zowel als aan de opkomst van belangwekkende auteurs van een jonge generatie. In deze eerste aflevering hebben wij een doorsnee van onze opzet willen geven, al was het ten aanzien van sommige auteurs moeilijk (of soms onmogelijk) een geschikte medewerker te vinden. In de eerste aanvullingen zal het accent meer liggen op auteurs die na 1960 zijn gaan publiceren.
‘Kritisch’ hebben wij dit lexicon genoemd, omdat wij geen encyclopedische samenvatting van informatie nastreven, maar een mengeling van objectieve informatie over een bepaald oeuvre en de persoonlijke inzichten van de betreffende medewerker daarin.
Wat biedt het lexicon per auteur? Allereerst een beknopte biografie, vervolgens