De crisis
Koning Leopold heeft den Zondag te Parijs doorgebracht, en minister de Trooz heeft even rust genomen op zijn zwaren rocht; hij heeft te Leuven bij zijn familie gegeten. Vanmorgen is hij weer op pad gegaan, zuchtende. Iedere dag brengt de oplossing nader, maar hoeveel dagen liggen er nog tusschen heden en de oplossing? Dat weet niemand, ook de heer de Trooz niet. Men gunne hem zijn zuchten.
Men kan elken dag in bijna elke krant een lijstje van leden van het aanstaande ministerie lezen. Op dat lijstje komen elken dag andere namen voor. En altijd maar weer nieuwe bezoeken worden afgelegd, altijd maar weer nieuwe besprekingen gehouden.
Een vergadering, waar allerlei katholieke genootschappen vertegenwoordigd waren, heeft te Brussel een motie aangenomen, die een treffende tegenstelling vormt met de moties, waarmede liberalen en socialisten dezer dagen hun bijeenkomsten plegen te besluiten. Woeste was voorzitter dezer katholieke vergadering. De vergadering verklaarde, dat de katholieken het ministerie de Smet, dat het land zoo langen tijd had gediend, met weemoed zagen gaan.
De intrekking van de mijnwet blijft een gereede aanleiding tot het houden van vergaderingen en het aannemen van uitvoerige moties. De liberale studenten van Brussel zijn niet achtergebleven, het afgetreden ministerie strengelijk te gispen om zijn laatste wandaad. De motie van de liberale studenten van Brussel zal graaf de Smet in