Deze kritiek treft ook, en in versterkte mate, een verslag van een Sub-Commissie uit de Commissie voor Economische Politiek uit 1929 over ‘Inkomens en vermogens in Nederland’ (in Verslagen en mededelingen van de Afd. Handel en Nijverheid van het Departement van Arbeid, Handel en Nijverheid, jrg. 1929, nr. 10). Deze subcommissie nam de methode-Bonger over en paste haar toe op een vergelijking van de jaren 1915 en 1927. Vooral voor z'n langere periode is de methode slecht bruikbaar.
Andere auteurs hebben veranderingen in de vermogensongelijkheid weergegeven met behulp van Lorenz-curven. Deze curve geeft een beeld van de ongelijkheid doordat cumulatieve percentages van de populatie van inkomenstrekkers of vermogensbezitters erin worden afgezet tegen hun aandeel in het totaal van de inkomens of vermogens. In de onderhavige publikaties gaat het om percentages van de geregistreerde vermogensbezitters, afgezet tegen hun aandelen in het totale geregistreerde vermogen. Hiermee wordt dus alleen een beeld gegeven van de ongelijkheid onder degenen die in de vermogensstatistieken zijn opgenomen. Afgezien van deze beperking is een probleem, dat deze statistische vermogensbezitters niet steeds eenzelfde percentage van de hele bevolking uitmaken, en daarom over verschillende jaren strikt genomen niet precies met elkaar vergelijkbaar zijn. Zo worden in een rapport van het nvv uit 1957, Wenkend Perspectief, de Lorenz-curven van de vermogensstatistieken over 1938 en 1954 met elkaar vergeleken, - maar de eerste heeft betrekking op 5% van de bevolking (echtparen en ongehuwden van twintig jaar en ouder), de tweede op 7,6%.
Eenzelfde onnauwkeurigheid begaat de historicus H. van Dijk (1980) in zijn vergelijking van de Lorenz-curven van de vermogensstatistieken over 1919, 1929, 1939 en 1951, die betrekking hebben op respectievelijk 5,5%, 6,1%, 5,0% en 6,7% van de bevolking. Deze onzuiverheid valt echter in het niet bij de talloze andere en grovere slordigheden, fouten en verkeerde interpretaties die deze auteur in achtentwintig bladzijden weet samen te brengen. De door hem geconstrueerde