*
Om ons nu tot de gevallen te beperken waarin de overgang naar de adoptieve ouders positief wordt beleefd, zoals in Tor, zij zouden de imaginaire uitdrukking kunnen zijn van het protest tegen uw frustratiegevoel als kind en van uw nostalgie naar zelfbevestiging in macht. U had toch als kind, in die toestand van onbemindheid en onderschatting, de vaste wil en zekerheid later elders uw grote kwaliteiten te kunnen demonstreren!
Ik vermoed dat u gelijk kunt hebben.
*
Schuldgevoelens spelen bij Tor een grote rol, vooral tegenover zijn echte en zijn adopterende moeder. Hij kent angstdromen vol verwijten, waarin men hem ‘rekenschap vraagt’, beschuldigt, ontmaskert, straft. Zijn geloofsverlies is bovenal schuldig. Tot in zijn zelfmoordverlangen speelt de gedachte aan ‘een ondankbaar en slecht leven’ een grote rol en dan weent Tor ‘van compassie met zichzelf’. Hebt u zelf zulke schrijnende schuldgevoelens tegenover uw moeder gekend?
Ja.
*
Later waarschijnlijk nog feller door de wijziging van uw wereldbeschouwing?
Zeer vaak heb ik de afstand gemeten, die ik aflegde op de ‘slechte weg’, vanaf mijn ouders, maar niet zelden ook gaven familieleden, priesters, leraars en dorpsgenoten het verschil aan. Het is bekend dat al wie de wereldbeschouwing verlaat waarin hij is opgevoed, een moment van metafysische angst en verlatenheid kent, dat hem voor heel zijn verder leven tekent. Hij kan er zich, ondanks zijn goede trouw, opeens van bewust worden dat hij werkelijk