Ten geleide
Leven en werk van Jan Wesseling
De auteur van dit boek, doctor Jan Wesseling, heeft de verschijning niet mogen beleven. De familie verzocht mij een enkel woord over zijn leven en werk te schrijven. Aan welk verzoek door mij zeer gaarne wordt voldaan, ook om daarmee mijn overleden vriend, wiens leven ik ruim dertig jaar mocht volgen, te eren. Hij was niet alleen mijn vriend, maar ook mijn collega, eerst als leraar, daarna als publicist over de kerkhistorie van de negentiende eeuw, nader van de Afscheiding van 1834. Hoewel de lezer in de elf boeken die door Wesseling en in de acht delen door mijzelf geschreven over de Afscheiding, verschillen in vorm zal ontdekken, is toch dit het overeenkomstige: dat wij beiden de Afscheiding mochten zien als een reformatie van de kerk. Deze overtuiging verbond ons diep en gaf ons nagenoeg wekelijks stof tot gesprek.
Als leraar heeft Wesseling aan een brede schare kennis van en liefde voor de Nederlandse taal bijgebracht; mild was zijn oordeel over zijn leerlingen en hun prestaties.
Na het schrijven van De geschiedenis van Axel ontving hij, in 1966, de erepenning der gemeente Axel in goud.
Wesseling was een bescheiden mens, tevreden met de mogelijkheid stil en onopgemerkt te kunnen werken.
Zijn plotselinge overlijden - hij is midden in zijn arbeid weggenomen - heeft grote indruk gemaakt. De vraag kan gesteld: waardoor die grote indruk? Mijns inziens moet deze worden verklaard uit zijn gelijkmoedigheid, beter gezegd zijn standvastige blijdschap in zijn God, aan Wie hij van dag tot dag zijn werk opdroeg, en in Wiens hand hij ook zijn zorgen legde. Zijn diepe eerbied voor Gods Woord, zijn sterk geloof in onze Heere Jezus Christus de enige Verlosser en zijn trouw aan de belijdenis der Reformatie, deden hem handelen en schrijven zoals hij heeft gedaan.
We geven hieronder een korte schets van zijn leven en een overzicht van zijn publikaties.
Jan Wesseling werd 10 maart 1912 te Gouda geboren als zoon van Pieter Wesseling en Berber Snijder; hij overleed 23 mei 1989 te Groningen. Met zijn ouders verhuisde hij van Gouda naar Wildervank en vandaar naar Rotterdam. In Gouda en Wildervank was vader Wesseling onderwijzer, in Rotterdam leraar aan de Bijzondere Kweekschool, destijds gevestigd aan