Verantwoording
Van een man als Walraven met een zo grote behoefte tot getuigen, kunnen we verwachten dat hij veel geschreven heeft. In de eerste plaats ex professo - hij was ten slotte journalist - daarnaast enkele novellen, een groter aantal berijmde anecdoten en vooral brieven, honderden, misschien wel duizenden. Het grootste deel is echter verloren gegaan of vernietigd, zoals de brieven die hij van 1909 tot 1914 vanuit Canada aan zijn familie schreef, talrijke brieven aan zijn broer Jaap, aan zijn vroegere vriend De Wolf, aan Du Perron (op één na), aan Beb Vuyk (eveneens op één na), aan D.M.G. Koch, aan Jacques de Kadt en verschillende anderen. Walravens eigen papieren, waaronder naar alle waarschijnlijkheid de brieven die hij ontving, zijn in de ‘bersiap-tijd’, de revolutietijd op Java na de oorlog, eveneens verloren gegaan. Bewaard gebleven zijn toch nog een groot aantal brieven aan de familie, aan J.H.W. Veenstra en R. Nieuwenhuys, voorts enkele losse brieven aan verschillende personen.
De brieven aan de familie zijn in deze uitgave chronologisch gerangschikt, zodat de lezer Walravens leven tussen 1919 en 1940 doorlopend kan volgen. Tussen de familiebrieven door zijn twee brieven aan F.E.A. Batten ingevoegd, omdat ze Walravens ontmoeting met Du Perron in de correspondentie toelichten, in het bijzonder de enige brief aan Du Perronzelf die behouden is gebleven. Hij is eerst na de capitulatie, na Du Perrons dood bezorgd.
De brieven aan Veenstra en Nieuwenhuys die beiden omstreeks dezelfde tijd, in 1941, met Walraven correspondeerden, zijn in tegenstelling tot die aan de familie gescheiden gehouden. De verdeling in rubrieken houdt verband met het streven naar een eenheid van toon in de toelichting en commentaar. Deze werden voor zover dit de brieven aan de familie betreft, door F. Schamhardt geschreven; de brieven