Woord vooraf
Jozef van Walleghem, een Brugse ambachtsman die leefde van 1757 tot 1801, was een kroniekschrijver die over de periode 1775-1801 een schat aan gegevens naliet die van belang zijn voor de Brugse en nationale geschiedschrijving en de volkskunde.
Deze mercenier van beroep, die het tot deken van het ambacht bracht, noteerde zorgvuldig alles wat in deze roerige periode op politiek vlak in onze gewesten voorviel. Daarnaast pende hij ook neer wat in zijn stad gebeurde. Het handschrift van Walleghem werd uiteindelijk een omvangrijk oeuvre van 24 delen, die momenteel in het stadsarchief bewaard worden.
Het stadsbestuur was van oordeel dat dit belangwekkend bronnenmateriaal niet uitsluitend voor historische vorsers mocht toegankelijk blijven. Daarom werd er beslist dit werk op een wetenschappelijk verantwoorde manier te publiceren. Er werd een beroep gedaan op professor Yvan Van den Berghe om de leiding van deze niet eenvoudige opdracht op zich te nemen, in samenwerking met stadsarchivaris Van de Walle. Een B.T.K.-team werd ingeschakeld en zo kon men aan de slag gaan.
Door de gezamenlijke inzet van deze groep, waarvoor zij onze felicitaties verdienen kwam inmiddels een eerste deel persklaar. Het betreft in hoofdzaak de publicatie van de ‘merckenweerdigste voorvallen’ en de ‘daegelijcksche gevallen’ tijdens het jaar 1787.
Het is het begin van een reeks die stilaan maar zeker zal aangroeien en waarvoor ik de samenstellers verder succes en vooral doorzetting toewens.
Frank Van Acker