log de niet overwonnen grondslag gebleven. Maar het accent is verlegd; na langs nieuwe wegen ongekende zielsdiepten geexploreerd te hebben heeft de litteraire psychologie zich meer in de breedte ontwikkeld en het individu weer, aan zijn omgeving gebonden, in organisch verband met de samenleving geplaatst. Zij heeft alom de wisselwerking tussen maatschappij en enkeling naar voren gebracht. Daarbij bleef in de verreweg meeste gevallen (en men blijve bedenken dat het hier nu juist om de norm van dezen grondregel, niet om de experimentele uitersten, gaat) de aandacht voor den laatste overheersen: de gemeenschap werd niet als zodanig en om zichzelf uitgebeeld, haar invloed werd slechts ter nadere verklaring van het individu gedemonstreerd. Tientallen opzienbarende succesboeken zijn na den wereldoorlog ontstaan, die den bodem der zielkundige belangstelling niet hebben verlaten, maar dezen opnieuw doorploegd met de insnijding der bijzondere en typische, zich in weinig verschillenden vorm in alle landen der wereld voordoende sociale verschijnselen van na den oorlog. Inflatie b.v., revolutie, ontwrichting, crisis, verarming, werkloosheid, emigratie, politiek extremisme enz. enz. De jeugd vooral vormt daarin een probleem, niet normaal, gezond en harmonisch opgegroeid als weleer maar blootstaande aan mateloze, uitzichtloze verschrikkingen en reeds worstelend met de zwaarste sociale, morele en sexuele vragen. Het is de reactie van den mens op de problematiek, de moeilijkheden, de samenleving, den tijd van nu, welke het medeleven der massa met boeken als deze waarborgt.
Bepalen wij ons verder tot de, van alle bijkomstigheden ontdane, waarde van het boek. Het boek van de jonge auteur verhaalt de levensgeschiedenis van een uit Hongarije geëmigreerde en te Parijs in de Rue du Chat qui Pêche - een slop-achtig straatje aan de Rive Gauche - gevestigde arbeidersfamilie: vader, moeder, een jongen en twee meisjes. Van een uitvoeriger exposé van den inhoud moge ik mij overigens ontslagen rekenen. Het zijn de gewone wederwaardigheden van gewone mensen, welke ons in deze levens voor ogen worden gevoerd. Die zijn niettemin zeer boeiend en belangwekkend geworden.
Het is het hierboven in het algemeen besproken verband met den tijd, de maatschappij, dat ze dien glans en dat reliëf verleent, gepaard aan de begaafdheid der auteur, wie debutantenonhandigheid vreemd is, en die van levenswijsheid meer nog dan van psychologie getuigt. De door alle persoonlijk beleven heen geweven sociale factor is hier het ontwortelde milieu der