Inleiding
De nederlaag van het leger in mei 1940, na nauwelijks 18 dagen strijd, bezorgde België een ongelooflijke kater. Het contrast met de Eerste Wereldoorlog was geweldig, en dat niettegenstaande de enorme materiële inspanning. Toch was het grootste deel van de bevolking opgelucht omdat een einde kwam aan angst en onzekerheid.
Over het onderwerp verschenen onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog een aantal werken. De meeste werden in het Frans gepubliceerd. Bij de 50ste verjaardag van de inval in België leek het ons de gelegenheid om in het Nederlands de operaties te bespreken, en dat door te steunen op even zoveel jaren historiografie.
Vele monografieën lijden onder het euvel dat ze geschreven werden door officieren die onvoldoende historisch geschoold waren, of door historici die niet gevormd waren op militair vlak. Bovendien wordt de geschiedenis van de veldtocht van mei 1940 vaak vermengd met de Koningskwestie, met de strijd tussen de katholieken en de anderen, met de tegenstelling tussen Vlamingen en Franstaligen .... Tenslotte gaat het hier om een stukje recente geschiedenis. De eer van allerlei acteurs wordt nog altijd kost wat kost verdedigd door familie en vrienden.
Ook mag de lezer nooit uit het oog verliezen dat dit fragmentje krijgsgeschiedenis een onderdeel is van zowel de militaire geschiedenis, als de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Beide zijn op hun beurt een deel van de algemene geschiedenis.
Wij volgen de Belgische krijgsmacht en de veiligheidspolitiek vanaf 1918. Een aantal data o.a. 1925, het verdrag van Locarno; 1936 de Onafhankelijkheidspolitiek; 1938 de Conferentie van München; 1939 de mobilisatie en het uitbreken van de oorlog spelen hierin een belangrijke rol. De onwezenlijke Schemeroorlog krijgt een ruime plaats in ons verhaal. Vervolgens bestuderen we de tegenover elkaar staande krachten en hun intenties. De 18-daagse Veldtocht komt uitvoerig aan bod en nogal wat weinig bekende details krijgen een plaatsje. Met de naweeën wordt het feitenrelaas afgerond. Allerlei politieke, strategische en tactische beschouwingen zorgen voor de nodige diepgang. Enkele documenten, getuigenissen en belangrijke politieke gebeurtenissen krijgen een aparte plaats. Het geheel ondersteunen we door beeldmateriaal en kaartjes.
We hopen dat het militair-technische jargon als ‘voorbijsteken’, ‘exploiteren’ e.d. de lezer niet al te zeer zal storen. De betekenis van deze woorden zal vlug duidelijk worden uit de tekst. Er rest ons de aangename taak al degenen te bedanken die bijdroegen tot het welslagen van dit werk; onze illustere voorganger Prof. Dr. em. J.L. Charles, Lic. P. Schrijvers, luitenant Lic. W. Steurbaut, luitenant Lic. J. De Meyer, Lic. W. Heyvaert, fotografe L. Annerel, onze vlijtige secretaresse M. Battiau, het legermuseum voor het ter beschikking stellen van het iconografisch materiaal, H. Van De Vijver en de BRT- ploeg en, last but not least, ons thuisfront.