Verantwoording
De volgorde waarin Vondels gedichten worden gepresenteerd is niet chronologisch en ook niet strikt thematisch. Wij hebben hierin afwisseling willen brengen en de gedichten als dominostenen aaneengeschakeld, overeenkomstig de tot op zekere hoogte toevallige opeenvolging van gebeurtenissen en gelegenheden waarop Vondel dichtte. Op deze manier ontstaat een keten van gedichten waarbij we steeds twee gedichten hebben gekoppeld. Dit levert een herhalende variatie op die, naar wij hopen, de nieuwsgierigheid prikkelt. Ons uitgangspunt bij het schakelen van de gedichten werd gevormd door bij voorbeeld overlappingen binnen bepaalde genres, herhalingen van beeldspraak of opeenvolgingen van verschillende voorvallen, die op een of ander manier met elkaar in verband staan.
Wat levert dit concreet aan verbindende schakels op? De stad Amsterdam, vervolgens haar bestuurders, daarna één burgemeester, een uitgewerkte beeldspraak, ingegeven door een vergelijking met bloemen, achtereenvolgens religiositeit, de dood en de liefde; maar verderop ook: de plaats van waaruit men bestuurt en waar men woont, twee kunstzinnige vrouwen, predikanten, het gebruik en misbruik van de zintuigen (zoals de smaak), de brand van Troje en die in Delft et cetera.
De herspelde teksten van deze bloemlezing zijn gebaseerd op De werken van Vondel, uitgegeven door de Maatschappij voor goede en goedkoope lectuur te Amsterdam. 10 delen. Amsterdam 1927-1937 (de ‘wb-editie’). We hebben naast de annotaties in deze standaardeditie dankbaar gebruik gemaakt van de aantekeningen in de uitgave Bloemlezing uit Vondels lyriek. Met inleiding en aantekeningen door M.A. Schenkeveld-van der Dussen. Zutphen, z.j. Een uitstekende inleiding op Vondels werk en leven is te vinden in Vondel, volledige dichtwerken en