uitvinder aanvaard ik de uitdaging tot bouwen. (...) De kapitalisten van gisteren ontmoedigden uitvinders, die de machines van kapitalisten overbodig maakten. Zakenmensen waren invloedrijk genoeg om de maatschappij te overtuigen dat uitvinders krankzinnigen waren. Dat verandert nu allemaal; zakenmensen zien hoe veranderingen voordeel brengen, uitvinders worden eerbiedwaardig. Uitvinders besteden alleen aandacht aan fysieke wetten - die alleen regeren wat de mens uiteindelijk in het heelal kan doen. Als de mensheid slaagt, zal haar sukses ingewijd zijn door uitvindingen en niet door de verzwakkende, vaak levensgevaarlijke, vooringenomenheden van de politiek. Onze hogere potentialiteiten zijn niet verwezenlijkt omdat de konditionneringen van de omgeving de potentie van de mens gefrusteerd hebben. Wij hebben echter veel geleerd van recent gedrags-psychologisch (behavioral science) onderzoek.
Wij weten bijvoorbeeld dat de omgevings-voorwaarden (environmental conditions) bepalen, in hoeverre het totale hersen-potentieel van het kind effektief zal bloesemen. De politiek onderneemt slechts de verandering van de mens, niet van zijn omgeving. Tientallen jaren lang heeft de maatschappij geprobeerd auto-ongelukken te doen afnemen door chauffeurs te hervormen - met bekeuringen, arrestaties, boetes, het opleggen van een bepaald gedrag, en wetten.
Ik heb altijd gedacht dat het daarentegen mogelijk zou moeten zijn ongelukken fysiek te voorkomen: door kruisingen op verschillende hoogten, bochten met verhogingen en gesplitste doorgangswegen. In 1906 zeiden de mensen: ‘Dat kun je niet doen, dat zou miljoenen kosten?
Na 61 jaar lang, zonder resultaat geprobeerd te hebben chauffeurs te hervormen, na een groter verlies aan mensenlevens op onze highways dan in de twee wereldoorlogen samen, gaat de maatschappij er tenslotte toe over de omgeving van de chauffeur te veranderen.
Een nationaal wegen-programma van 51 miljard dollar heeft de veiligheid van het verkeer, vijfvoudig versneld sinds 1906, zodanig gewaarborgd dat het aantal ongelukken per passagiers-mijl in grote mate kon worden teruggebracht.
Alleen uitvindingen hebben het aantal mensen doen toenemen, dat een hoge levensstandaard geniet: van 1% van de mensheid in 1900, tot 40% in 1966, niettegenstaande voortdurend afnemende natuurlijke rijkdommen. Datzelfde bevoordeelde percentage mensen leeft ook drie keer zo lang als de mens dat