als zij aan wal kwam te Antwerpen, andere werden berecht en moesten nog lange dagen te bed blijven. Zij waren van gedacht naar Iseghem te gaan; maar het slaat niet mede. Voorloopig blijven zij in Antwerpen.
De Dames de la St-Union zijn ook weergekeerd en vestigen zich in hun huis van Doornik, in afwachting van naar Nieuwpoort te kunnen gaan. Eindelijk de zusters van ons hospitaal, oudemannenhuis en weezenhuis zijn uit Mill-Hill te Londen weergekeerd met hunne weezen en hebben zich in 't moederhuis gevestigd te Cortemarck samen met hunne weezemeisjes. Wat de knechtjes betreft deze zijn naar het weezenhuis van Aertrycke gezonden. De zusters die met de ouderlingen in Vendée waren zijn er nog.
M. Dechièvre, onze koster, is voorloopig gehuisvest in Wenduyne en schrijft bij notaris Verthé te Brugge. Onze burgemeester M. Snauwaert, heeft zich te Oostende gevestigd, rue des Brigantins n. 18. Eene zaal van het stadhuis van Oostende is ter zijner beschikking gesteld en alle weke vergadert hij er de leden van onzen gemeenteraad die in het vaderland weergekeerd zijn.
M. Pattyn, 1e schepen is nog in Engeland en zal maar einde Mei wederkeeren. M. Huyghebaert die nog in Vrankrijk verblijft en 2e schepen is heeft ook goest om zijn ontslag te geven.
M. Theo Dobbelaere, secretaris, verblijft in de Panne en M. Jacques, ontvanger der stad, is nog in Vrankrijk. De heeren gemeenteraadsleden T. Van Iseghem, Amand Dumon, Emile Vandenabeele en Desnick zijn in Brugge. De heeren Stroom en Dewaele zijn overleden.
Vele Nieuwpoortnaars zijn van gedacht niet meer weder te keeren. Andere vragen niet beters dan te mogen wederkeeren en doen al wat mogelijk is er toe; maar Nieuwpoort ligt heel plat en bouwstoffen en werkvolk ontbreken. De eerste die weergekeerd zijn, zijn de sasknechten, die daar wonen in onderaardsche abris of schuilplaatsen der fransche soldaten.
Begin Maart ging ik naar Brugge om Mgr. den bisschop mijn