de huizen van het dorpje in Wales ziet afdalen. De hele eerste helft van The Deerhunter is daarna een liefdevolle, uitgesponnen en nergens vervelend wordende schildering van een gemeenschap van Oekraïense emigranten in een Pennsylvanisch fabrieksstadje. De rest van de film is een met soms te veel cinematografisch geweld gemaakte vertelling hoe deze gemeenschap wordt aangetast door de oorlog in Vietnam; eindigend met een betraand gezongen God bless America. Gemakzuchtige critici zagen daarin toentertijd chauvinisme van de ergste soort. Cimino drukte er klaarblijkelijk iets heel anders mee uit: verloren illusies, het zoeken naar troost en hoop dat ‘Amerika’ dit moreel failliet te boven zou komen. Hij was misschien te vroeg, maar The Deerhunter is niettemin de enige film van niveau over Amerika en Vietnam gebleven.
Daarna mislukte zijn tweede grote film, Heaven's Gate, op spectaculaire wijze. Het onderwerp, de historische oorlogen tussen Oost-Europese immigranten en veeboeren in het verre Westen, rond 1890, leek bij uitstek geschikt om de traditie van Fords western voort te zetten. De mislukking is indertijd geweten aan de grote coupures waarmee de film tot bioscooplengte was teruggebracht. Nu ik de film, volgens de aankondiging, volledig heb gezien - op de televisie -, weet ik dat dit niet waar is.
Heaven's Gate begint met een schitterende evocatie van de afstudeerceremonieën aan Harvard in de jaren zeventig van de vorige eeuw. O, wat kan Cimino mooi filmen. Twee van de graduates, Kris Kristofferson en John Hurt, blijken vijfentwintig jaar later terecht te zijn gekomen in Wyoming, de een als - inmiddels - alcoholistische veeboer, de ander als sheriff die het voor de immigranten opneemt. Hoe ze daar terecht zijn gekomen, wat ze bezielt, dat wordt ook in de vier uur durende complete versie niet opgehelderd, zoals eigenlijk niets helder wordt, de hele film door niet, tot en met de raadselachtige epiloog. Een aaneenschakeling van vaak schitterend gefilmde dramatische scènes levert geen verhaal op en heel veel daarvan bij elkaar: geen epos.