schuldig ben: een voorzet voor een kruisbestuiving tussen socialisme en conservatisme. Als u goed geluisterd heeft, dames en heren, en dat heeft u, dan heeft u ook begrepen dat ik iets heel gemeens heb uitgehaald: ik heb van Bart Tromp een essentialist gemaakt, wat hij in elk geval in zijn vorig jaar verschenen proefschrift beslist niet wil zijn.
Welnu, ik denk, dat zowel het socialisme als het conservatisme er in de nabije toekomst niet meer omheen zullen kunnen, intellectueel toe te laten, dat het mogelijk is, het wezen van de dingen op een zodanige manier te verwoorden, dat die woorden weldegelijk een objectief dwingende betekenis voor ons handelen in de geest van die partij of beweging hebben, ook al is die link causaal en daarmee objectief wetenschappelijk niet aantoonbaar. Het kan zijn en zal ook zo zijn dat dan de ene partij bijvoorbeeld het wezen van de traditie naar voren schuift en de andere het wezen van de vooruitgang. Maar het kan nooit zo zijn dat het wezen van de traditie voor de één dit en voor de ander dat is. In mijn proefschrift Macht und Sein heb ik daarvoor een sluitend bewijs kunnen leveren, dat tot nog toe niet weerlegd werd.
Ook in zijn proefschrift worstelt Tromp met dit probleem, heel expliciet waar hij het heeft over de identiteit van partijen en instituties. Hij redt zich er daar uit met een bon mot van Ernest Bevin, uitgedaagd om te zeggen wat ‘socialisme’ is: ‘Socialisme is wat de Labour Party in het parlement doet.’
Nu is een identiteitsvraag geen wezensvraag. De identiteit van iets of iemand kun je namelijk hoogstens bij benadering beschrijven, maar nooit definiëren, conform de klassieke regel: de individuo non est scientia. Er is geen wetenschap mogelijk van een individu. Daarom heeft een individu als zodanig geen wezen, ofschoon wel een identiteit. Als van een bepaalde soort of geslacht heeft een individu wél een wezen, ofschoon het soortbegrip nooit het wezen kan uitdrukken.
Omdat de democratie een soort regering is, kunnen wij het wezen ervan bepalen. Zo kan men ook van het socialisme bepalen wat voor soort partij of denkstroming het is. Hetzelfde geldt voor het conservatisme. Welnu ik denk, dat in de nabije toekomst zowel het socialisme als het conservatisme er een redelijk belang bij zullen hebben, dat hun elites weer, zonder door de wetenschap teruggefloten te worden, zullen kunnen zeggen, wat ze wezenlijk zijn