gingen zijn er niet aan te pas gekomen. Führungsempfinden dus, geen Volksempfinden.
Voor de toekomst van de Europese democratie is dit huiveringwekkend: regeringen van lidstaten die maatregelen nemen tegen een van hen, zonder zich te kunnen baseren op recht of democratie. Dom is dit gezamenlijk optreden ook. Het heeft al niet kunnen voorkomen dat er nu inderdaad een akkoord over de vorming van een regering is bereikt tussen de fpö en de övp. Politiek staan twee zaken centraal in een beoordeling van Haiders partij. De eerste is de verklaring van zijn succes; de tweede hoe daarmee om te gaan. Haider heeft na zijn aantreden als partijleider de zieltogende fpö, die toen -1986 - nog geen 2 procent van de kiezers meer achter zich wist - tot de derde partij van Oostenrijk gemaakt. Dat succes is niet gekomen omdat hij de oorspronkelijk liberale partij in een neonazibeweging heeft veranderd. Wie alleen maar de echo's van het verleden wil beluisteren, mist de signalen van het heden.
Het succes van de fpö heeft met twee factoren te maken. De eerste is het feit dat de Oostenrijkse politiek al jarenlang beheerst wordt door een roodzwarte coalitie. Zo'n lange regeerperiode - de sociaaldemocraten leveren zelfs al tientallen jaren de kanselier - leidt onvermijdelijk tot politieke inteelt en zelfgenoegzaamheid. In het geval van Oostenrijk komt daar nog het Proporz-systeem bij. In de omvangrijke Oostenrijkse staatssector worden alle belangrijke functies zorgvuldig verdeeld onder aanhangers van de regeringspartijen, van bankdirecteur en manager van een overheidsbedrijf tot hoofdredacteur van een televisiezender.
Haider heeft bekwaam de groeiende afkeer van dit op patronage gebaseerde stelsel weten te mobiliseren, daarbij geholpen door het feit dat de regeringspartijen steeds meer hun ideologische uitstraling hebben verloren en steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Maar hij speelt ook in op een andere factor: de wijdverbreide gevoelens van onzekerheid die voortvloeien uit het wegvallen van grenzen, geografische, economische, culturele. Deze processen van mondialisering hebben reële kosten, die onevenredig neerkomen op de bevolking. De traditionele politieke partijen, niet alleen in Oostenrijk, miskennen dat. Daarin ligt een voorname oorzaak voor de opkomst van nieuwrechtse partijen, niet alleen in Oostenrijk.
De actie van de veertien regeringen miskent deze achtergrond volkomen en werkt alleen al daarom averechts. Maar zij miskent ook het daadwerkelijke probleem in Wenen. Voortzetting van de roodzwarte coalitie zou de positie van Haider alleen maar versterken.