kan nog net antwoorden: ‘Je hebt helemaal gelijk. Maar je hebt één ding vergeten: dit is het Midden-Oosten.’
De huidige crisis in de Perzische Golf ondersteunt ampel de teneur van deze anekdote. Het merkwaardige is dat dit zo weinig wordt onderkend in de verhalen van de vele deskundigen die ons dag in dag uit over de crisis onderrichten. Helemaal treurig is het gesteld met degenen die voor deskundig worden versleten met geen ander argument dan dat zij uit het Midden-Oosten afkomstig zijn en Nederlands of Engels spreken. Van de laatsten neem ik maar degene die afgelopen zaterdag in de bijlage van Het Parool aan het woord kwam. ‘Ik hoef u niets te vertellen over de historische aanspraken die Irak op Koeweit heeft,’ hield hij ons voor, en dat deed hij dan ook niet. Hij volstond met het algemene argument dat de Arabische wereld als één moest worden beschouwd, en dat de meeste grenzen tussen Arabische staten kunstmatig zijn, ‘want getrokken door koloniale machten’. Maar ook in een artikel in de Volkskrant van diezelfde dag, dat pretendeerde enkele ‘misverstanden’ over de crisis uit de weg te ruimen, heette het dat het doel van Saddam Hoessein niets anders was dan Koeweit weer tot een integraal deel van Irak maken, zoals het geval was geweest vóór de komst van de Britten naar het Midden-Oosten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het eerste wat hier in het geding is, is de feitelijke juistheid van zulke beweringen. Die is er niet. De Britten kwamen niet tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het Midden-Oosten, maar hadden al ver daarvoor betrekkingen met de emir van Koeweit, die in 1899 resulteerden in een Brits protectoraat over het gebied. In de voorgaande eeuw hadden de Koeweiti's door de Turken en Britten tegen elkaar uit te spelen, een semi-autonome status binnen het Osmaanse Rijk weten te verwerven. Irak bestond toen niet. Dat is inderdaad een volstrekte schepping van de Fransen en Britten, die na de ineenstorting van het Osmaanse Rijk het Midden-Oosten verdeelden tussen de rivaliserende Arabische stamhoofden. Irak werd gevormd door drie wilaya's (militair-administratieve districten) van het voormalige Osmaanse Rijk samen te voegen: het voornamelijk door Koerden bewoonde Mossoel, het merendeels soennitische Bagdad, en Basra, waar sjiitische moslims de meerderheid vormden. Koeweit is dus nooit deel geweest van Irak, en niet Koeweit, maar Irak is een constructie van ‘westers imperialisme’.
Wie zijn gelijk uit de geschiedenis wil halen, komt echter niet alleen voor onaangename verrassingen te staan. Zo'n manoeuvre kan ook leiden tot pijnlijke politieke conclusies. De redenering dat de