20 juni 2007 Niet beëindigd concept van Tromps laatste Parool-column
Deskundig advies
Elke tien jaar vindt de overheid dat er te veel adviesraden zijn. De laatste keer leidde dat tot de zogenaamde ‘woestijnwet’. In het vervolg mocht elk ministerie maar één adviesorgaan hebben. Zoals vaker in de ‘strijd tegen de bureaucratie’ was het wapen hier zelf bureaucratisch en formalistisch, want er mocht geen rekening worden gehouden met wat bestaande adviesraden deden en waarom. Bovendien bemoeien ministeries zich soms met heel uiteenlopende terreinen. Bij het inmiddels anders opgeknipte ministerie... (exacte titel nazien!). zou de ‘woestijnwet’, constateerde ik indertijd, logischerwijs moeten leiden tot de fusie van de Raad voor de kunst en de Raad voor de mondhygiëne tot een Raad voor het kunstgebit.
Inmiddels hebben de secretarissen-generaal van de departementen bij de opstelling van het regeerakkoord een gretig omarmd voorstel gedaan: om nu maar alle adviesraden op te heffen, met uitzondering van de Sociaal-Economische Raad (ser) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr). Volgens de beste bureaucratische tradities ligt aan dit voorstel geen enkele inhoudelijke argumentatie ten grond.
Vervolgens voeren de economische raadgevers aan dat de levensverwachting sterk gestegen is sinds de invoering van de aow.... (bron opzoeken!). Op grond daarvan adviseren zij de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk te verhogen tot 67. Dit is een op het eerste gezicht overtuigende argument, al is het wel op een uitgangspunt van bedenkelijk moreel gehalte gebaseerd, namelijk dat mensen langer moeten werken naarmate ze langer leven. Dat houdt dus in dat mensen gemiddeld nooit langer van hun pensioen mogen genieten dan bij de invoering van de pensioengerechtigde leeftijd van 65, ruim een halve eeuw geleden het geval was. Ik noem dat een bedenkelijk moreel standpunt.