Op 7 december 2005 dineerden de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel. Dit was de gelegenheid waarbij Rice geen opening van zaken gaf over de Amerikaanse Nacht und Nebel-kampen. De reacties van de andere bewindslieden en van de NAVO-secretaris-generaal, die had meegegeten, waren verbijsterend. De Hoop Scheffer meende: ‘Rice heeft de lucht geklaard.’ Minister Ben Bot verklaarde ‘zeer tevreden’ te zijn over de uitleg van Rice.
Afgelopen week erkende president George W. Bush het bestaan van de geheime CIA-kampen. Ze waren nu leeg, verklaarde hij, en veertien van terrorisme verdachten die er nog hadden vastgezeten, gingen naar Guantánamo Bay. (Het NOS Journaal vertaalde hem systematisch fout, door van ‘verdachten’ alvast ‘daders’ te maken.)
Nu verklaarde CDA-minister Bot dat hij herhaaldelijk heeft doorgevraagd naar het bestaan van geheime gevangenissen buiten Amerika. Hij sprak zijn teleurstelling uit over de ontwijkende antwoorden van de Amerikanen en voegde eraan toe dat hij Rice op haar woord had geloofd. Maar wát heeft hij dan geloofd? Rice heeft immers steeds geweigerd antwoord te geven op de vraag naar de geheime gevangenissen. En wat was het dan dat de bewindsman vorig jaar zo vreselijk tevreden maakte over het gesprek met Rice?
De Tweede Kamer is over de hele politieke breedte verontwaardigd over de gang van zaken. Minister Bot wordt van naïviteit beschuldigd. Laten we niet vergeten dat deze kwestie vorig jaar van groot belang was bij de besluitvorming over deelname van Nederland aan ISAF III in Afghanistan. Er bestond grote beduchtheid voor wat er met Afghaanse gevangenen zou gebeuren als die aan Amerikaanse eenheden zouden worden overgedragen.
Als Bot naïef was, was de Kamer dat ook. Die heeft een helder antwoord op de vraag naar de illegale praktijken van de Verenigde Staten in de omgang met terreurverdachten niet als voorwaarde gesteld voor deelname aan de missie in Afghanistan. Deze is intussen afgegleden van ‘wederopbouw’ naar contra-guerrilla, hoewel dat niet de bedoeling was. Met de operatie Enduring Freedom zouden Amerikaanse gevechtseenheden een eind aan het geregelde talibanverzet hebben gemaakt voordat de ISAF-missie van start zou gaan.