Afghanistan eigenlijk alleen maar speciale eenheden als commando's zijn ingezet, geen reguliere troepen.
Hoewel wij dus niet precies weten of het nieuwe model van oorlogvoering naar verwachting heeft gewerkt, staat nu al vast dat de uitgangspunten van dit model zich slecht verdragen met wat een krijgsmacht moet presteren als de oorlog eenmaal is gewonnen.
Het eerste wat in Irak aan de dag is getreden, is dat er veel meer troepen nodig zijn om de orde te herstellen en te handhaven dan om de vijand te verslaan. Technologische hoogstandjes kunnen niet de fysieke en massale aanwezigheid van soldaten ter plaatse goedmaken. Maar er zijn veel te weinig Amerikaanse en Britse troepen om een eind te maken aan de chaos die het gevolg is van de ineenstorting van het regime van Saddam Hoessein. Voor de Amerikaanse krijgsmacht geldt daarenboven dat deze in het geheel niet is voorbereid op deze taak. Alles wat niet rechtstreeks en onmiddellijk met oorlogvoering in het hoogste spectrum van geweld te maken heeft, wordt beschouwd als mission creep, inbreuk op de eigenlijke taak. Dat is ook te zien in Bosnië en Kosovo, waar de Amerikaanse garnizoenen zich alleen maar zwaarbewapend en gepantserd buiten hun kampementen begeven en niets te maken willen hebben met wederopbouw en hulp aan de bevolking. Voor de Britten ligt dat anders. Een lange traditie van koloniale oorlogen en contraterrorisme heeft hun geleerd dat het succes van hun missie staat of valt met het opbouwen van vertrouwen onder de lokale bevolking. Maar ook de Britten zijn met te weinig soldaten aanwezig om plunderingen en fundamentalistische terreur in hun zone tegen te houden.
Wat zich hier waarschijnlijk ook wreekt, is het gebrek aan legitimiteit van het Amerikaans-Britse optreden. Een mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou zowel in de Arabische wereld als in Irak zelf de aanvaardbaarheid daarvan hebben vergroot.
De voornaamste les lijkt mij te zijn dat een moderne krijgsmacht niet alleen voorbereid moet zijn op oorlogvoering op het hoogste niveau van geweldsuitoefening, maar ook op allerlei niveaus daaronder.
De Nederlandse politie heeft vanaf de jaren zestig een omge-