Inmiddels is gebleken dat Amerika helemaal niet, zoals Bush en de zijnen een jaar lang hebben beweerd, over bewijzen beschikt dat Irak inderdaad dit vermogen bezit.
Als basis voor de voorgenomen oorlog formuleerde de Amerikaanse regering een nieuwe strategische doctrine: preventief militair kunnen optreden tegen elke staat die weleens een bedreiging van Amerika zou kunnen vormen. Dit uitgangspunt is volstrekt in strijd met het internationaal recht en met het soevereiniteitsprincipe dat sinds de Vrede van Westfalen (1648) de basis van omgang tussen staten vormt.
Karakteristiek voor de politiek van Washington is dat aanvankelijk geen poging in het werk is gesteld een gewapend optreden tegen Irak in het kader van de NAVO te bespreken, of er anderszins steun voor te werven bij Amerika's bondgenoten.
Met veel moeite wist de Britse minister-president Tony Blair George W. Bush er in september vorig jaar van te overtuigen dat een actie tegen Irak door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou moeten worden geaccordeerd. Dat gebeurde, al lieten Bush en de zijnen keer op keer weten dat als de Veiligheidsraad niet instemde met de oorlogsplannen, Amerika de Veiligheidsraad zou negeren.
Blair is een overtuigd en hartstochtelijk verdediger van de huidige internationale rechtsorde. Dat verklaart zijn inspanningen om Amerika op het pad van de Veiligheidsraad te brengen, waarbij hij denkt dat de vrijwel ongeclausuleerde Britse steun aan de oorlogsvoorbereiding zijn pleidooi in Washington kracht bij zet. Aangezien zowel de Britse publieke opinie als zijn eigen partij - dus eigenlijk iedereen in het Verenigd Koninkrijk - vierkant tegen oorlog is, heeft hij een enorm risico genomen. Als Bush toch buiten de Veiligheidsraad om een oorlog begint, is Blairs politiek mislukt en zijn positie onhoudbaar geworden.
Zijn Amerikaanse vrienden helpen hem niet. Minister van Defensie Donald Rumsfeld meldde dat zijn land ook wel zonder de Britse troepen oorlog kan voeren, terwijl hij eerder Duitsland op één lijn had geplaatst met Libië en Iran. De weg van de VN wil Washington alleen verder begaan, als een nieuwe resolutie toestemming geeft