netwerken van verhoudingen met anderen en zij zijn gedurig doende die verhoudingen te verwerken, zich vroegere betrekkingen te herinneren of ze te verdringen, te idealiseren of te dramatiseren; ze verlangen en vrezen nieuwe verhoudingen of fantaseren ze erbij. De feitelijke, actuele verbindingen vormen dus maar een deel van de kegelsnede van een mens met zijn samenleving; om zijn leven te begrijpen moeten de virtuele verhoudingen die hij bij zichzelf gaande houdt erbij bedacht worden: zo is de psychoanalyse een sociologie van de intieme, virtuele relaties. Al is een mens een knooppunt van verhoudingen, hij gaat nooit geheel op in die actuele maatschappelijke verbanden, want hij is gegroeid en leeft voort in vroegere betrekkingen die daarop maar ten dele aansluiten.
Dit zijn algemene formuleringen, geen formules, omdat ze niets te bezweren hebben en niets vastleggen, maar steeds opnieuw moeten worden uitgewerkt voor de sociale figuratie die voorwerp is van onderzoek.
Niet alle stukken van de afgelopen tien jaar zijn hier opgenomen. Artikelen over coalitie-theorie, vervolg op mijn dissertatie, pasten niet goed in het geheel. Opstellen over psychotherapie - steeds in sociologisch perspectief - gingen dit bestek te buiten, net als een paar losse krantestukken.
Sommige opstellen zijn rijkelijk voorzien van voetnoten, bij een paar ontbreken ze geheel: daar zat de literatuur maar in de weg en was het beter af te gaan op intuïtie en geheugen. Maar met of zonder verwijzingen zal duidelijk zijn dat deze stukken stammen uit de klassieke sociologische traditie zoals die verder ontwikkeld is door Norbert Elias en beoefend wordt door de nieuwe Amsterdamse school rond Johan Goudsblom, en uit een sterk interpretatief en relationeel gerichte verwerking van de psychoanalyse zoals die in dit land bedreven wordt door een aantal analytici die zich een tijdlang de ‘psychodynamici’ noemden.
In Een boterham met tevredenheid uit 1971 gaat het om de nogal verbaasde beschrijving van mensen die fabriekswerk doen dat voor de waarnemer onuitstaanbaar lijkt. Het opstel was het nevenprodukt van een televisiefilm (met Paul van den Bos). Het titelopstel De mens is de mens een zorg, van 1976, bevat weinig waarnemingen en veel