Hewitt, Walther;
Hewitt, Walther; (geboren 8 januari 1897, overleden op 6 oktober 1964) is de geestesvader van het sportterrein aan de Cultuurtuinlaan. Dit terrein omvat het SVB Stadion (op 29 augustus 1953 geopend) en het Dr. Snellenpark (op 27 november 1954 geopend).
In 1921 liep hij als waarnemend-directeur van de Cultuurtuin op een goede dag naar de kamer van de directeur van Landbouw, de heer E. Snellen binnen en vertelde hem het volgende: ‘Momenteel hebben alleen de Roomskatholieken een behoorlijk sportterrein te Paramaribo (toen Patronaat). Er is grote behoefte aan een goed neutraal sportterrein. Gisteren heb ik in het zuidwestelijk deel van de Cultuurtuin een stuk land in ogenschouw genomen, dat begroeid is met bamboe, koffimama, oude koffie en kapoeweri en dat voor het grootste deel uit zand bestaat. De oppervlakte is ruim 2 hectare. Ik ben U komen verzoeken om het af te staan, zodat onder mijn leiding aldaar een neutraal sportterrein kan worden aangelegd. Ook dat U tracht daarvoor het benodigde crediet ter beschikking te krijgen’. Dit voorstel vond ingang bij de heer Snellen en hij gaf de heer Hewitt opdracht een begroting op te nemen voor de aanleg van het sportterrein. De begroting kwam op Sf. 9.000,-- en binnen 2 weken kwam de resolutie van gouverneur Heemstra (1921-1928) uit, waarbij een bedrag van Sf. 9.000,-- ter beschikking werd gesteld van de directeur van Landbouw om in de ‘Cul’ een sportterrein aan te leggen.
Aangetekend kan worden dat de heer E. de Vries de waterpassing van dit terrein had verricht.
De heer Hewitt nam voor het dagelijks toezicht de planter Louis Dahlberg in dienst. Die verstond de kunst met de arbeiders om te gaan en hen tot de uiterste inspanning aan te zetten. Op maanlichtavonden werd er tot 10 uur 's avonds doorgewerkt op voorstel van de arbeiders zelf. De aanleg van het sportterrein duurde 4 maanden. Het terrein was volkomen geëgaliseerd, de ondergrondse drainage was aangelegd en het speelveld was met gras beplant.
De totale uitgave was Sf. 8.400,-- en van het toegestane crediet bleef dus Sf. 600,-- over.
Walther Hewitt (foto Meur. Henar-Hewitt)
Het terrein werd in 1922 in gebruik afgestaan aan het Surinaamse Sport Comité (zie Surinaamse Sport Comité).
Op 29 juli 1923 werd door gouverneur Heemstra in aanwezigheid van 2.400 mensen het terrein in de Cul geopend (zie Andre Kamperveen Stadion).
Zowel tijdens de opening van het sportterrein (1923)